Kultúra

Hatvanéves Colin Firth

A mély érzésű, tökéletes angol gentleman megformálója

Ma ünnepli születésnapját az Oscar-díjas Colin Firth, a karót nyelt, de valójában mély érzésű, tökéletes angol gentleman megformálója.

Hatvanéves Colin Firth
Legendás alakításai: Mr. Darcy, Mark Darcy és VI. György király
Fotó: AFP/Niklas Hallen

A tízéves korától színésznek készülő Firth 1980-tól a Londoni Dráma Központban tanult. Három évvel később debütált a West Enden. Sármja és kiváló alakításai ellenére a nagy áttörésre 1995-ig kellett várnia: ekkor mutatták be a BBC hatrészes minisorozatát Jane Austen Büszkeség és balítélet című regényéből, amelynek női szíveket megdobogtató főszereplőjét, Mr. Darcyt alakította. Nevéhez legendás jelenet is fűződik, azóta az egyik legszexisebb angol színészként tartják számon. Az angol beteg című filmben Ralph Fiennes és Juliette Binoche partnere volt, 1998-ban pedig a Szerelmes Shakespeare gonosz főnemesét alakította – mindkét alkotás megkapta a legjobb filmnek járó Oscart.

A Helen Fielding könyvéből készült Bridget Jones naplójában ismét Darcy volt a vezetékneve: Mark Darcy a tegnapi születésnapos Hugh Grant vetélytársa a Renée Zellweger által alakított címszereplőért vívott harcban. Granttel az Igazából szerelemben is együtt játszott, kétbalkezes íróként.

Újabb nagy siker volt a 2008-ban az ABBA együttes dalai alapján készült Mamma Mia, amelyben még dalra is fakadt. A legnagyobb szakmai sikert azonban A király beszéde hozta meg neki 2010-ben: a dadogásával beszédterápiára járó VI. György király megszemélyesítéséért nemcsak a legjobb színésznek járó Oscart, hanem a Golden Globe-ot és a BAFTA-t is átvehette. II. Erzsébet királynőtől megkapta a Brit Birodalom Rendjének parancsnoki fokozatát (CBE) is. Magyarországon 2005-ben járt.

Kapcsolódó írásaink

Elhunyt Jirí Menzel

ĀAz Oscar-díjas cseh rendező 82 éves volt - Orbán Viktor: Elment a legendánk - VIDEÓ