Kultúra

Tizenhét továbbjutó a Bartók Világverseny zeneszerzői kiadásában

A rekordszámú, közel háromszázötven pályázat közül az eredetileg kitűzöttnél több, tizenegy országból tizenhét kompozíciót juttatott tovább az előzsűri a Bartók Világverseny idei, zeneszerzők számára vonósnégyes művekre meghirdetett fordulóján.

Tizenhét továbbjutó a Bartók Világverseny zeneszerzői kiadásában
Az előzsűri 17 kompozíciót juttatott tovább
Fotó: MH

A Zeneakadémia minden évben meghirdeti a Bartók Világversenyt, eltérő tematikával: idén a fiatal zeneszerzők jelentkezhettek, vonósnégyesek komponálásával pályázhattak.

Mint azt múlt héten lapunkban is megírtuk, a 2020-as fordulóra rekorszámú, háromszáznegyvennyolc nevezés érkezett. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) közleménye szerint ért véget az előzsűrizés, amely eredményeképp az eredetinél több, tizenhét jelentkező folytathatja a versenyt.

„Számos nagyon magas színvonalú művet adtak be, ezért is juttattunk tovább a tervezettnél több pályamunkát a nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri elé" – fogalmazott Fekete Gyula Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző, a Bartók Világverseny kompozíciós fordulójának művészeti vezetője, az előzsűri elnöke.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese és Zeneszerzés Tanszékének vezetője hozzátette: számos, egyéni meglátást tükröző kompozíció érkezett, amelyek a kortárs zenében tapasztalható csaknem minden irányzatot megjelenítenek. 

Az előzsűriben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem neves oktatói, elismert zeneszerzők foglaltak helyet: Fekete Gyula mellett a Bartók–Pásztory- és Erkel-díjas Bella Máté, az Erkel-díjas Serei Zsolt, a Junior Prima-díjas Tornyai Péter és a Kossuth-díjas Vajda János. A rangos grémium által kiválasztott továbbjutók művei az Eötvös Péter elnökölte rangos nemzetközi zsűri elé kerülnek.

Mivel a verseny továbbra is anonim, a továbbjutó tizenhét pályamunkának csak a jeligéit hozza nyilvánosságra a Zeneakadémia, ezek a verseny honlapján már megtalálhatók

Kapcsolódó írásaink

Barbizonból Budapestre

ĀEgyszerre minden címmel nyílt kiállítása a Pesti Vigadóban a világhírű magyar festőnek, Anton Molnárnak – Színkavalkád és hiperrealizmus