Kultúra

Leonardo a mozivásznon

Egy éjszaka a Louvre-ban: Leonardo da Vinci címmel az Uránia Nemzeti Filmszínház is vetíti szeptember 16-án a párizsi Louvre 162 műalkotást felvonultató, februárban zárult kiállításáról készült filmes tárlatvezetést.

Leonardo a mozivásznon
Leonardo da Vinci
Fotó: MH

Minden idők legteljesebb Leonardo-kiállítását az olasz reneszánsz mester halálának 500. évfordulója alkalmából 2019 októbere és 2020 februárja között a Musée du Louvre rendezte meg. A kiállításról forgatott filmes tárlatvezetés világszerte több mint hatvan országban szeptember 16-án kerül mozivászonra, Magyarországon csak az Uránia Nemzeti Filmszínházban - közölte az MTI-vel az Uránia.

A Louvre tárlatát több mint egymillióan tekintették meg. A Louvre-ban őrzik a világon egy helyen a legtöbb Leonardo-festményt és további 22 Leonardo-rajzot. A mester mintegy 20 ismert festményéből 11 volt látható. Ott volt a budapesti Szépművészeti Múzeumból a Leonardónak tulajdonított kis lovasszobor is. A tárlatvezetés során a kiállítás kurátorai, Vincent Delieuvin és Louis Frank kalauzolják a nézőket. 

Kapcsolódó írásaink