Kultúra

Értékek felmutatása és a közösség erősítése a cél

 A térség értékeinek bemutatása és a helyi közösségek erősítése az Európa Kulturális Fővárosa program és az ennek részeként megvalósuló veszprémi 22. Kortárs Nemzetközi Táncfesztivál célja - jelentette ki csütörtöki, veszprémi sajtótájékoztatóján az Európa Kulturális Fővárosa program koordinálásáért felelős kormánybiztos.

Értékek felmutatása és a közösség erősítése a cél
Navracsics Tibor
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Navracsics Tibor elmondta: a szeptember 6. és 10. között megrendezendő 22. Kortárs Nemzetközi Táncfesztivál európai színvonalú rendezvénysorozat, amely nyelvi akadályok nélkül élvezhető.

Hozzátette: a nagy múltú fesztivál, mely Veszprém önazonosságának lényegi eleme, erős köteléket teremt a helyi közösségek és Európa között.

Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója közölte: a járványhelyzet következtében a külföldi előadások elmaradnak. Mint mondta, 14 előadás, köztük 11 versenyprodukció lesz látható, közülük hetet élőben követhetnek a nézők az interneten, kilencet pedig a Veszprém Televízió tűz műsorára.

Az előadások négy helyszínen zajlanak majd, a Veszprémi Petőfi Színházban, a Hangvillában, az Agóra Művelődési Központban és a Latinovits-Bujtor Játékszínben.     

Krámer György, a fesztivál művészeti vezetője úgy fogalmazott, hogy a fesztivál a tánc és a mozgás szabadságának ünnepe. Mint mondta, a fellépők között láthatják a nézők mások mellett a Bozsik Yvette Társulatot, a Közép-Európa Táncszínházat, a Pécsi Balett társulatát, a Duda Éva Társulatot. Kísérőrendezvényként Gáspár Gábor fotóriporter kiállítása látható a Laczkó Dezső Múzeumban, valamint a Test/Harmónia címmel augusztus 27-én megnyílt, a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a Művészetek Háza Veszprém által közösen kiírt képzőművészeti pályázat legjobb alkotásaiból válogatott tárlat.

Can Togay János, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) Program művészeti és kreatív igazgatója kiemelte: az a cél, hogy az EKF program fesztiváljai és rendezvényei az évek során európai láthatóságúvá és országos jelentőségűvé váljanak.  

Kapcsolódó írásaink