Kultúra

Átadták a főváros legsokoldalúbb sportcentrumát a Városligetben

Átadták tegnap a Liget Budapest Projekt újabb elkészült elemét, a három és fél hektáron elterülő Városligeti Sportcentrumot.

Átadták a főváros legsokoldalúbb sportcentrumát a Városligetben
A különleges sportokat kedvelőknek is számos lehetőséget nyújt a sportcentrum
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Ma már használhatják a környékbeliek, sportszeretők, iskolások azokat az új sportpályákat, öltözőket, ivókutakat, pingpong-, teqball és sakkasztalokat, kerékpártárolókat, amelyeket a Dózsa György út és az Ajtósi Dürer sor kereszteződésénél alakítottak ki harminchatezer négyzetméteren. Az új Városligeti Sportcentrumot tegnap adta át a közönségnek Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Gyorgyevics a helyszíni sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a Városligeti Sportcentrum kialakítása során különös hangsúlyt fektettek arra, hogy az egyenlő hozzáférés jegyében valamennyi új pályát, sporteszközt és szolgáltatást úgy alakítsanak ki, hogy azokat a mozgássérültek és fogyatékkal élők is biztonsággal igénybe tudják venni. „Igyekeztünk a városligeti hagyományokból minél többet visszahozni, hiszen például évszázados múltra tekint vissza itt a szabadtéri sakk, ezért a területen tizenhárom sakkasztalt helyeztünk el, melyek egy részét kerekesszékkel is lehet használni. A városligeti tradíciókat idézi a négy darab pingpongasztal is, melyet a sportág szerelmesei használhatnak" – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója
Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A mintegy három és fél hektáron több mint tizenkétféle sportot és egészségmegőrző tevékenységet lehet kipróbálni ingyenesen.  A két kivétel a Városligeti Miniaréna, amely Budapest egyik legmodernebb, kivilágítható, kézilabdapálya méretű, műfüves labdarúgó pályája fedett cserepadokkal, lelátóval, digitális eredménykijelzővel, illetve a Kosárlabda Miniaréna, amely gumiburkolatú és 4,2 méter magas védőhálóval rendelkezik. E pályákat bérelni lehet, délelőttönként viszont a környékbeli oktatási intézmények (Szent István Gimnázium, Radnóti Miklós Gimnázium, Városligeti Kéttannyelvű Iskola) tanulói ingyen használhatják.

Több elemből álló kondipark is várja a kezdő és professzionális felhasználókat. A különleges sportok kedvelői számára pedig létrehozták a Terep Ügyességi parkot, amelynek része egy egyedi, organikus formavilágú mászófal, illetve több rollerezésre, görkorcsolyázásra és BMX-ezésre alkalmas pálya.

Objektum doboz

Mint azt Gyorgyevics Benedek elmondta, a tervezés fázisában folyamatosan egyeztettek a Városligetbe járó sportolókat képviselő szervezetekkel és más célcsoportokkal, annak érdekében, hogy a tesztelést követően a finomhangolások által az optimális eredményt érjék el. A tesztelésben közreműködtek a Rippel fivérek és akadémiájuk növendékei, Szász Kitti freestyle-foci bajnok, a Face Team Akrobatikus Sportszínház kosárlabda showjának tagjai, valamint Blázsovics Ádám és Bányik Csaba Teqball-bajnokok.

Bár februárban a Fővárosi Önkormányzat által elrendelt változtatási tilalom zöldfejlesztési stophoz vezetett volna, ezt azonban az Országgyűlés törvényi úton feloldotta, így a tervezők ígéretéhez híven megújulhatott a most átadott terület teljes zöldfelülete is: összesen hatvan új lombos fát, több ezer cserjét és évelőt ültettek el a három és fél hektáron.

Birtokba veheti a közönség az új Városligeti Sportcentrumot
Birtokba veheti a közönség az új Városligeti Sportcentrumot
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Kapcsolódó írásaink