Kultúra

Átadták a felújított Károlyi–Csekonics-palotaegyüttest

Különleges épületegyüttest újíttatott fel a kormány a Múzeum utca és Reviczky utca között. A neorokokó stílusban épült Károlyi–Csekonics-palota rekonstrukciója során történelmi és kulturális szempontból is értékes tartozékok, szerkezetek, elemek is előkerültek. A felújított palotát, amelyet a Károli Gáspár Református Egyetem használ, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter adta át kedden.

Átadták a felújított Károlyi–Csekonics-palotaegyüttest
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A Károlyi–Csekonics-palotát Csekonics Margit és férje, Károlyi István építtette 1881–1885 között, a bécsi Ferdinand Fellner és Herman Helmer tervei alapján.

A második világháborúban az épület jelentősen megsérült, majd a békekötést követően hosszú ideig az Országos Műszaki Könyvtárnak adott otthont. Később két szint ráépítésével bővítették a Reviczky utcai szárnyat, amely 2004-ben műemléki védelem alá került, a nagyszabású rekonstrukció azonban csak 2017-ben vette kezdetét.

Átadták a felújított Károlyi–Csekonics-palotaegyüttest
Átadták a felújított Károlyi–Csekonics-palotaegyüttest
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

„Elkészült a nagy mű. Már a tervek megtalálása sem volt egyszerű feladat, ami alapján a rekonstrukciót megcsinálhatták. Harminc évvel a rendszerváltás után elmondhatjuk, hogy a magyar államnak volt elég ereje ahhoz, hogy visszaállítsa az épületet a régi fényében. Emellett tisztában van azzal a felelősséggel is, hogy a kárt okozó évtizedekért helyt kell állni, nemcsak anyagi, hanem morális értelemben is, és ez a rekonstrukció is ennek a morális jóvátételnek a része. Mostantól az egyetem és a református egyház feladata, hogy megfelelően hasznosítsa az épületet” – mondta az ünnepélyes átadón Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédében arra is kitért, hogy a Károlyi–Csekonics-palotaegyüttes egy nászajándékba adott ház, amely egyszerre volt tere az elit közösség életének és a fontos politikai tárgyalásoknak.

Gulyás Gergely szerint a kommunizmus alatt nem értették meg ezeknek az épületeknek a nagyszerűségét, nem tudták megbecsülni az értéküket, és abban sem láttak fantáziát, hogy a palota Budapest egyik legszebb részén található.

A felújításnak köszönhetően azonban a Károli Gáspár Református Egyetemnek és a református egyháznak is otthona lehet. Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke áldást mondott az új épületre, és valóra vált álomként hivatkozott a projektre. „Sokáig kellett ezt az álmot ébren tartani, és sokszor nem hittem volna, hogy az oktatók és a hallgatók végre megkezdhetik az évet ebben az új épületben” – tette hozzá, utalva az elhúzódó felújításra és a kiszámíthatatlan járványhelyzetre.

Czine Ágnes PhD, a Károli Gáspár Református Egyetem rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettese elmondta: az épületegyüttest úgy alakították ki, hogy kilencszáz hallgató tanulhasson benne, a tereket pedig digitális táblafelületekkel is ellátták. A palota nem csupán régi értékeket őriz, de új kompozícióknak is teret ad, például egy több emeletnyi magasságban és mélységben végigfutó „zöldfalban” is gyönyörködhetnek a látogatók. „Úgy gondolom, hogy ez is fontos színtere lesz a közösségi életnek és a meghitt pillanatoknak” – mondta a rektorhelyettes, majd arra is kitért, hogy igazi keresztyén szeretettel várnak a palotába mindenkit, aki meg akarja csodálni az épület szépségét, ami nemcsak az egyetemé, nemcsak az egyházé, hanem az egész nemzeté.

Kapcsolódó írásaink

Gyárfás továbbra is tagad minden vádat

ĀSzámos ellentmondással és korábbi vallomásával szembesítette a bíró a Fenyő-gyilkosság ügyében felbujtással vádolt egykori televízióst a büntetőper keddi tárgyalási napján

Novemberben lesz az Őszi Tárlat

ĀIdén nem október első hétvégéjén, hanem november második felében nyit Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő kortárs képzőművészeti kiállítása

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom