Kultúra

Újabb digitalizált fotók a Halmos Béla-hagyatékból

A magyar népzene és a táncházmozgalom arcai, jeles pillanatai

Halmos Béla, a Sebő, majd a Kalamajka együttes prímása, a magyarországi táncházmozgalom egyik elindítója 2013 júliusában halt meg.

Újabb digitalizált fotók a Halmos Béla-hagyatékból
Páratlan értékű gyűjtemény
Fotó: Wikipedia

A Hagyományok Háza az örökösökkel egyeztetve 2014-ben megvásárolta a prímásként, folklórgyűjtőként, oktatóként, szervezőként, tévéműsorok zenei szakértőjeként is ismert népzenész folklórgyűjtéseit, kéziratait, könyvtárának egy részét, népművészeti tárgyakat és mesterhegedűjét magában foglaló hagyatékát, majd megkezdte az elszállítást és a feldolgozást. A tárgyi emlékek, bútorok, kerámiák, Halmos Béla tarisznyája és más tárgyak a Fő utca  6. alatti kiállítóterembe kerültek, mesterhegedűjét vándordíjént évente újabb és újabb kiváló fiatal prímásnak adják át, de megkezdődött a fotók, videók, CD-k, DVD-k, VHS-kazetták, magnókazetták, magnószalagok, személyesen lejegyzett partitúrák, kéziratok digitalizálása is. A Hagyományok Háza médiatárában az internetes felületen 2016 óta elérhető, megtekinthető, hallgatható és nézhető
a feldolgozott anyag egy része.

 Bár a feldolgozott anyag tekintélyes és sokrétű, de a munkálatok még nem fejeződtek be teljesen.

A Halmos Béla-hagyatékban összesen ötezer olyan képet találtak a Hagyományok Háza munkatársai, amelyek  a magyar népzenéhez, néptánchoz, a táncházi mozgalomhoz, népzenei gyűjtésekhez, illetve a városi revivalmozgalomhoz kapcsolódnak. Ebből 4100 kép a folklórgyűjtések alkalmával készült, adatközlő zenészek, énekesek, táncosok és maguk a gyűjtők elevenednek meg a képeken. A táncházi mozgalom jeles alkalmait, zenészeit, táncosait, népdalénekeseit, műsorkészítőit kilencszáz olyan kép örökíti meg, amelyek a prímás gyűjteményéből kerültek az internetes felületre. Ez a páratlan értékű képanyag bővült most újabb háromszáz digitalizált fotóval, amelyeken a táncházi mozgalom arcai, értékes pillanatai kelnek életre.

Kapcsolódó írásaink

Diplomácia népzenével

ĀFelemelő, amikor más nemzetek művészeivel alkothatunk közösen, ami nem jelenti ugyanakkor a kultúrák összekeverését – mondta lapunknak Rosonczy-Kovács Mihály

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom