Kultúra

Szerelem, szenvedély, színház

A járványügyi előírások betartása mellett szeptember 19-én, a 9-től 5-ig című Broadway-musical premierjével veszi kezdetét a 2020/2021-es évad a budapesti József Attila Színházban. A teátrum hat bemutatóval, egy új gyermek- és ifjúsági darabbal várja a közönséget.

Szerelem, szenvedély, színház
Hét bemutatóval és beavató színházi programmal várja nézőit a József Attila Színház az új évadban
Fotó: MH/Katona László

A pandémia miatt márciusról szeptemberre halasztott, 9-től 5-ig című Broadway-musical lesz a fővárosi József Attila Színház első bemutatója az új évadban, amelynek összpróbájába is beleshettek a sajót képviselői tegnap. „A nőkről, a nők erejéről szól a 9-től 5-ig, és arról a korról, amikor ezt nem becsültük meg” – emelte ki Szente Vajk rendező a sajtótájékoztatón. Patricia Resnick és Dolly Parton musicaljének főbb szerepeiben Szinetár Dóra, Polyák Lilla, Korponay Zsófi és Zöld Csaba látható.

Amint azt Nemcsák Károly, a teátrum igazgatója a rövid részletet követő sajtótájékoztatón ismertette: a színház a 2020/2021-es évadban hat premierrel, egy nemcsak gyerekeknek szóló mesejátékkal, és meglévő ifjúsági missziója kiegészítéseként zenés beavatószínház programmal várja közönségét. Nemcsák azt is bejelentette, mintegy százmillió forintos állami támogatásból tovább tudják korszerűsíteni a teátrumot, amelynek épülete nem színházi célokra szolgál – eredetileg művelődési központ volt –, és ebből fakadóan komoly hiányosságai vannak. „Nem használható a zsinórpadlásunk, tulajdonképpen nincsen oldalszínpadunk, ezen igyekszünk majd javítani” – hangsúlyozta. A műsorterv ismertetése előtt átadásra került a Sztankay István emlékére özvegye által alapított emlékdíj, amelyet Bodrogi Gyula, Kossuth-díjas színművész vehetett át.

A műsorterv ismertetése előtt átadásra került a Sztankay István emlékére özvegye által alapított emlékdíj, amelyet Bodrogi Gyula (k), Kossuth-díjas színművész vehetett át
A műsorterv ismertetése előtt átadásra került a Sztankay István emlékére özvegye által alapított emlékdíj, amelyet Bodrogi Gyula (k), Kossuth-díjas színművész vehetett át
Fotó: MH/Katona László

Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár is részt vett a sajtótájékoztatón, aki elmondta, a budapesti színházigazgatók közösen dolgoztak ki forgatókönyvet a pandémiás helyzetre, illetve arra, hogyan tudják meggyőzni a nézőket arról, színházba menni biztonságos. Az államtitkár szokásához híven a József Attila Színházba is egy kultúrkinccsel érkezett: az Uray Tamás és Bajor Gizi főszereplésével játszott, 1931-es Rómeó és Júlia erkélyjeleneténél használt kötélhágcsót hozta el az OSZMI gyűjteményéből, ezzel kívánt olyan sikereket a teátrumnak új évadában, mint amilyet az az előadás megért.

Nemcsák Károly elmondta, a szerelem, szenvedély mottó köré épített új évadban október elején bemutatják Alan Ayckbourn kreatív mesejátékát, a Hang-villa titkát Simon Kornél rendezésében, de az évad hivatalosan Peter Shaffer angol drámaíró világhírű darabjával, az Amadeus-szal indul, Koltai M. Gábor rendezésében. Az előadás címszerepét Tasnádi Bence alakítja. Neil Simon klasszikus vígjátékát, a Furcsa párt október 16-tól női változatban láthatja a közönség Pikali Gerda és Fehér Anna főszereplésével. Ezt követi novemberben Tasnádi István Szibériai csárdás című zenés romantikus játékának budapesti bemutatója, amely az első világháború utáni fogolytáborok színielőadásai előtt tiszteleg.

Spiró György drámája, Az imposztor megrendezésére Bagó Bertalan érkezik a színházba, Benedek Miklóssal együtt, aki Major Tamás legendás szerepét fogja alakítani januártól. Mint a rendező elmondta, hatalom és művészet viszonyáról szól a 19. században játszódó, ún. atelier- azaz „színház a színházban”-darab, amelyben Nemcsák Károly is színpadra lép majd. Az évad utolsó bemutatója a hagyományokhoz híven igazi szórakoztató, könnyed előadás lesz: Barabás Pál Egy szoknya, egy nadrág című vígjátéka, amelyet Bodrogi Gyula állít színpadra. A Nemzet Művésze úgy fogalmazott: felhőtlen röhögés várható.
 

Kapcsolódó írásaink

„Egyszerűen csak örömmel”

ĀDörner György színművészi pályafutása mellett értékteremtő színházigazgatói munkásságával érdemelte ki a Kossuth-díjat