Kultúra

Kilencvenéves Sir Sean Connery

Ma ünnepli születésnapját az első James Bond – Utolsó filmjét 2003-ban mutatták be

A skót színész egy edinburgh-i munkáscsaládba született, 1930-ban. Életpályáját nem Holly­wood­ban kezdte, dolgozott koporsófényezőként, tengerészként, modellt állt a művészeti akadémia növendékeinek, és a testépítésben is nagy sikereket ért el. A filmipar az ötvenes évek elején fedezte fel tehetségét, s bár a stúdiók előszeretettel építettek vonzó megjelenésére, kezdetben középszerű filmekben kapott csak szerepet.

Kilencvenéves Sir Sean Connery
Sir Sean Connery
Fotó: AFP

Az első nagyobb alakítását az 1958-ban bemutatott Máshol, máskor című filmben nyújtotta, de a világsikert az a dr. No című James Bond film hozta el számára, amelynek bemutatója után további öt alkalommal bújhatott a 007-es ügynök bőrébe, mielőtt átadta a stafétabotot Roger Moore-nak.

A filmiparban töltött idő alatt számos nem hétköznapi helyzetben kellett bizonyítania, a Tűzgolyó című 007-es film forgatása közben például nekirontott egy cápa, és csak a szerencsének köszönheti, hogy nem történt nagyobb baj. Később egyre összetettebb és izgalmasabb karakterek bőrébe bújhatott. A Rózsa neve című filmben nyújtott alakításáért a szakma BAFTA-díjjal jutalmazta, az Aki legyőzte Al Caponét (1987) című filmért az Oscar-gálán a legjobb férfi mellékszereplőnek járó aranyszobrot vehette át, majd 1996-ban Cecil B. DeMille Award életműdíjat kapott, 1998-ban pedig elnyerte a BAFTA legrangosabb díját, a British Academy Fellowshipet.

Legutolsó filmje a 2003-ban, Alan Moore képregényéből készült A szövetség című mozi volt. Már 1997-ben felterjesztették a brit lovagi címre, de mivel nyíltan támogatta a skót függetlenségi mozgalmat, nem ítélték neki a rangos elismerést. A közvélemény nyomására végül meghátrált a brit kormány, a királynő 2000-ben lovaggá ütötte, és azóta igényt tarthat a Sir megszólításra. Az év, később pedig az évszázad legjobb képű férfijának választotta meg a People magazin 1989-ben és 1999-ben. Magánélete nem sok botrányos sztorit szolgáltatott a bulvársajtónak, második feleségével Micheline Roquebrune-nel csendes életet élnek, fia Jason szintén a filmes szakmában dolgozik, csak úgy, mint 23 éves unokája Dashiell Quinn Connery.

Kapcsolódó írásaink

Egy magyar rendezőt is meghívtak Velencébe

ĀMundruczó Kornél első külföldi gyártású filmje versenyezhet az Arany Oroszlánért – Francis Ford Coppola unokájának, Gia Coppolának a Mainstream című drámája is indul

Bunkerbe zárt fordítók

ĀAz átlagos kriminél több szellemi izgalmat nyújt Régis Roinsard filmje, a Teljes titoktartás – Egy thriller, amely a könyvkiadás és a szerzői jog legaktuálisabb kérdéseivel foglalkozik