Kultúra

Elmarad a 91. Ünnepi Könyvhét

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE)  úgy tájékoztatott, hogy a vírushelyzet okán lemondja a júniusról szeptemberre halasztott, 91. Ünnepi Könyvhetet. Lapunkhoz eljuttatott közleményük szerint a szeptember 17. és 20. közé, a Vörösmarty térre tervezett esemény megrendezéséhez állásfoglalást kértek Müller Cecília országos tisztifőorvostól, aki válaszlevelében egyértelműen kifejezte, hogy a rendezvényt járványügyi szempontból nem támogatja. 

Elmarad a 91. Ünnepi Könyvhét
Nagy várakozás és készülődés előzte meg a szeptemberre tervezett Könyvhetet, annál is inkább, mert a pandémia miatt idén mind itthon, mind külföldön elmaradtak a szokásos könyves rendezvények
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Mint írják, nagy várakozás és készülődés előzte meg a szeptemberre tervezett Könyvhetet, annál is inkább, mert a pandémia miatt  idén mind itthon, mind külföldön elmaradtak a szokásos könyves rendezvények. Idén százhetvenhat kiadó, szervezet jelentkezett, ami rekord a Könyvhét történetében. Jelzi, hogy a könyvszakma a nehéz körülmények ellenére is teljesíti küldetését, a sokszínű kultúra, irodalom közvetítését az olvasóknak. A közleményben ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet: szomorú tény, hogy a kisebb, különösen az igényes rétegkönyveket akár több évtizede is megjelentető kiadói műhelyek termékei eltűnőben vannak vagy erősen megcsappant a mennyiségük. 

A MKKE úgy tájékoztatott, a következő napokban a közönség és a sajtó számára is elérhetővé teszik a kiadók által leadott Könyvheti címlistát valamint a Szép Magyar Könyv 2019 díjazottait a www.unnepikonyvhet.hu oldalon és az Ünnepi Könyvhét Facebook-oldalán is. A kiadók tervezett könyvbemutatói és programjai közül néhánnyal szeptember 17-20. között szintén a világhálón találkozhat majd az érdeklődő közönség.

Kapcsolódó írásaink