Kultúra

A Kapolcsi Művészeti Napoktól a Művészetek völgyéig Egy fesztivál régmúltja elevenedik meg a képeken

Őskapolcsi installációk

A kapolcsi Molnárház és Falumalom Múzeum zárt és nyitott tereiben, illetve a legendás Malomszigeten különleges visszatekintő kiállítás nyílt „Kapolcstól a Völgyig” – egy fesztivál régmúltja címmel.

A Kapolcsi Művészeti Napoktól a Művészetek völgyéig Egy fesztivál régmúltja elevenedik meg a képeken
A fesztivál emblematikus arcai felvidítják a nézőt
Fotó: MH/Váraljai Szandra

A tárlaton Márta István zeneszerző által létrehozott Kapolcsi Kulturális Természetvédelmi Egylet archívumának több ezer dokumentumából válogatott és feldolgozott emlékanyag látható, amely 1989 augusztusa – az első ízben megrendezett Kapolcsi Művészeti Napok – és a Völgyfesztivállá átnevezett, egyre bővülő fesztivál 2010-es éveibe vezet. A látogatók megtekinthetik az 1989 és 2012 között szerkesztett, összesen hetvennnyolc számot megért Völgyfutár című fesztivál- és faluújság számait, csakúgy, mint a már „történelminek” nevezhető műsorfüzetekből, „ősi ” információs táblákból, fotókból álló kiállításrészeket. Talpalatnyi virágos mező címmel a kapolcsi fesztiválokra jellemzően bájos mini installációval emlékeznek vissza az 1989-es  kerámiatulipánokra, és látható lesz a VölgytörtéNet print táblasorozata is, amely az 1989 és 2014 közötti időszakot dolgozza fel. A fesztiváltörténetet érzékletesen felölelő kiállítások Bogdán Gábor főkurátor tervezésében és kivitelezésében valósultak meg. A program támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A kiállítások egész évben látogathatók.

Kapcsolódó írásaink

A metáltól a középkori világzenéig

ĀA Magyar Írószövetség Dióhéj Irodalmi Találkozóján lép fel a Bordó Sárkány Régizene Rend – Dickmann Roland: A bourdon az a kitartott basszus, amely több hangszer jellemzője