Kultúra

„Legyen bennük kitartás”

A Budapest Sportaréna és a Puskás Ferenc Stadion Ybl-díjas tervezője, Skardelli György építész Kossuth-díjat kapott. Lapunknak a hely szellemének fontosságáról beszélt.

„Legyen bennük  kitartás”
Skardelli György
Fotó: MH

– Építészként mit jelent átvenni ezt a kitüntetést?

– Munkásságom és életutam szempontjából egyaránt jelentős esemény volt számomra, hogy az ország házában vehettem át a Kossuth-díjat.

– A laudációban elhangzott, hogy alkotómunkájában mindig szem előtt tartotta a városkép egységét. Miért fontos ez?

– Az egyetemen már az első években megtanítják az építészhallgatóknak, hogy a genius locit, a hely szellemét soha ne hagyják figyelmen kívül. Ha épületet kell tervezniük, legelőször menjenek ki a helyszínre, vegyék fel a kapcsolatot a hely hangulatával, az épített és a természeti környezettel, és abból oldják meg a feladatot.

– Van még más tanácsa pályakezdő építészek számára?

– Legyen bennük kitartás. Ne adják fel, ha kudarcok, váratlan nehézségek adódnak. Különösen az építészi pálya elején sokszor előfordulhat, hogy egy elképzelésből, tervből végül nem lesz épület, akármilyen sok munkát fektettek is bele. Nagyon sokat kell beleadni az építésznek saját magából egy épület megrajzolásába, hogy létrejöhessen a csoda, és felépüljön, ami addig csak a rajzasztalon létezett. Én hatvanöt évesen is tizenkét-tizenhárom órát dolgozom naponta. Úgy gondolom, a kudarcok és nehézségek ellenére is érdemes nagyon sokat dolgozni, újra és újra megbirkózni a nehézségekkel.

Kapcsolódó írásaink

„Egyszerűen csak örömmel”

ĀDörner György színművészi pályafutása mellett értékteremtő színházigazgatói munkásságával érdemelte ki a Kossuth-díjat