Kultúra

Magyarországon is megjelenik a Mandoki Soulmates új lemeze

Utat tévesztett világ a dalokban

Leslie Mandoki világsztárokból álló szupergrupja, a Mandoki Soulmates Living in the Gap / Hungarian Pictures (Gödörben élünk / Magyar képek) című dupla albuma szeptember közepén Magyarországon is megjelenik.

Magyarországon is megjelenik a Mandoki Soulmates új lemeze
Leslie Mandoki és supergroupja társadalomkritikus lemezt készített
Fotó: MH/Katona László

A WeltWoche című svájci lapnak a lemez tavaly karácsonyi németországi megjelenése kapcsán elmondta, a dupla kiadvány első darabja progresszív rockzene, amelynek dalai végigveszik mai életünk fontos társadalmi problémáit. A zömmel új dalok közt felhangzik Varga Miklós 1984-es szerzeménye, az Európa, amelyet Mother Europe címen 1993-ban Mandoki először Ian Andersonnal, Bobby Kimball-lel, David Clayton-Thomasszal és Jack Bruce-szal közösen dolgozott fel. „Európa akkor lesz újra erős, ha megint alulról építkezik, és a nemzetek különbözőségéből formálja újjá magát. Ez jelenti a Kárpát-medencei magyarság együttélésének a lehetőségét is” – fogalmazott a zenész. A Bartók Béla előtt tisztelgő albumon az amerikai és angol szupersztárok mellett Edvin Marton is hegedül, és a világhírű New York-i Soulmates-billentyűs, Cory Henry társaságában megvillan Szakcsi Lakatos Béla és Papp Gyula is.

A Magyarországról 1975-ben a kommunista rendszer elől nyugatra távozott, Németországban és Amerikában elő zenei rendező, komponista, szövegíró, zenész és énekes csaknem három évtizede alakította meg zenekarát, amelyben számos világsztár fordult meg, és a kezdetektől a mai napig tagja Randy Brecker, Ian Anderson (Jethro Tull), Al Di Meola, Mike Stern, Chris Thompson (Manfred Mann’s Earth Band), David Clayton-Thomas (Blood Sweat & Tears), Bill Evans (Miles Davis Band), Bobby Kimball (Toto), Peter Maffay, Nick van Eede (Cutting Crew), Jesse Sibenberg (Supertramp) és John Helliwell (Supertramp). Az új lemezen a fiatalabb zenésznemzedékből Till Brönner, Cory Henry, Jessie Siebenberg és Richard Bona játéka is hallható, sőt, a művész legfiatalabb gyermeke is közreműködik. „Közös emberi, erkölcsi és művészi értékrenden, a közönséggel szembeni alázaton alapul a csapat, ez a mi titkunk. Meg persze a 35 Grammy-díj, ami a tagoknak van” – jegyezte meg.

Kapcsolódó írásaink