Kultúra

A magyar Provence fesztiválja

Szikrázó napsütésben, a Kővágóörsi Tájház teraszán jelentette be Navracsics Tibor, a Veszprém- Balaton2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt kormánybiztosa és Csúri Ákos, a Kőfeszt alapító- főszervezője, hogy a Káli-medencében 2019-ben hagyományteremtő jelleggel útjára indult rendezvénysorozat 40 milliós támogatásban részesül mint az EKF-projekt első térségi rendezvénye.

A magyar Provence fesztiválja
A Kőfeszt lesz az EKF-projekt első térségi rendezvénye
Fotó: MH/Katona László

A sajtótájékoztatót követően megismerhettük a rendezvény legfontosabb helyszíneit is, illetve a
járványhelyzet miatt szükséges biztonsági intézkedéseket is.

„A Kőfeszt alapvetően folklór-központú, a gyerekprogramok tekintetében is főszerephez jut a népzene, néptánc, a népművészet” - hangsúlyozta Csúri Ákos, az augusztus 27-e és 29-e között zajló Kőfeszt alapító-főszervezője a csütörtöki, Kővágóörsön tartott sajtótájékoztatón.

A még gyerekcipőben járó, idén második alkalommal megszervezett rendezvénysorozaton négy napon keresztül régészeti és kultúrtörténeti előadások (például a Káli-medence építészetéről vagy egy római kori sírkő két felének egyesítéséről), kiállítások (Köveskálon Sára Sándor munkásságára emlékeznek), irodalmi estek, valamint népzenei és jazzkoncertek - mások mellett fellép Pély Barna, a Csík Zenekar, Pál István „Szalonna” és a Fonó Zenekara - várják a közönséget.

Veszprém, a fesztiválok városa számára keresve sem találhattunk volna jobb párt egy másik kistérségben, mint az eredendően a folklórra, világzenére és népművészetre koncentráló Kőfesztet - mondta Navracsics
Veszprém, a fesztiválok városa számára keresve sem találhattunk volna jobb párt egy másik kistérségben, mint az eredendően a folklórra, világzenére és népművészetre koncentráló Kőfesztet - mondta Navracsics
Fotó: MH/Katona László

A jó program a térség energiaközpontja

Navracsics Tibor kormánybiztost arról kérdeztük, miért  tartja fontosnak a rendezvénysorozatot mint kistérségi kezdeményezést.

- Milyen szempontok alapján döntöttek a Kőfeszt támogatása mellett?

- Az együttműködésünk még a koronavírus előtt kezdődött, könnyű volt felfigyelni a Kőfesztre, hiszen itt van a megyében. A térségben ilyen kezdeményezés korábban nem volt, hiszen a Művészetek völgye más jellegű. Éppen azért jó ez a rendezvény, mert az EKF-projekthez keressük a horgonyokat, amelyekre ráépíthetjük a térségi programokat. Ismerjük a fesztivál szervezőit, tudjuk, hogy komolyan gondolják, amit elhatároznak, betartják a járványügyi előírásokat is, ezért okkal bízunk abban, hogy a Kőfeszt sikeres lesz. 

 - Fontos-e, hogy a rendezvény inkább a népi kultúrára, illetve a komolyzenére helyezi a hangsúlyt?

- Alapvetően számít. Veszprém, a fesztiválok városa számára keresve sem találhattunk volna jobb párt egy másik kistérségben, mint az eredendően a folklórra, világzenére és népművészetre koncentráló Kőfesztet. Láttuk a tavalyi színvonalat és úgy gondoltuk, nagyon jól felépíthető térségi fesztivál, ami 2023-ra nagyon jól kiforrhatja magát, de utána sem fog elhalni, tartósan meg tud maradni. 

- Reális cél-e a fesztivál számára az évről évre térben, esetleg időben való terjeszkedés?

- Abszolút. Hiszen az első kilépés a Káli-medencéből már idén megtörtént azzal, hogy Pálkövén is lesznek programok, így leért a rendezvénysorozat a Balaton-partra. De szó van arról is, hogy esetleg Salfölddel együttműködjenek. Itt lehet látni, hogy egy jól sikerült program olyan energiaközpont tud lenni egy térségben, amely újabb együttműködéseket serkent. Ameddig egészséges, csak nyújtózzon, mert ez egy gyönyörű és kicsit talán felejtésre ítélt térség, amely most kezd újra életre kelni.  Egy ilyen fesztivál nagyon sokat segíthet abban,  hogy a lakosok és az ideérkezők megtalálják itt az álmaikat, számításaikat. 

Mint Csúri elmondta, idén komolyzenével is bővítették a programot: a Liszt Ferenc Kamarazenekar Kékkúton, a Concerto Budapest rézfúvós-kvintett pedig három településen is tart hangversenyt. A gyermekek szórakoztatásáról többek közt bábszínházzal, gólyalábasokkal, vásári komédiával gondoskodnak.

A Káli-medence szívében: Kővágóörsön, Köveskálon, Mindszentkállán, Szentbékállán, Balatonhenyén, Kékkúton és a Pálkövei strandon megrendezett programok nemcsak arra adnak alkalmat, hogy keresztül-kasul bejárjuk a Balaton felvidéknek ezt a talán kevésbé ismert részét, hanem arra is, hogy kicsit valóban kikapcsoljunk.

Sajtótájékoztatón ismertették a rendezvénnyel kapcsolatos információkat
Sajtótájékoztatón ismertették a rendezvénnyel kapcsolatos információkat
Fotó: MH/Katona László

„Úgy csetelünk, hogy látjuk a másikat - ez a szlogenünk” - magyarázta Csúri Ákos, azt is megjegyezve, hogy a Kőfeszt akkor tud megmaradni, ha a helyiek is magukénak érzik - nem véletlenül szervezik a településekkel szoros együttműködésben az egész programsorozatot, igyekezvén biztosítani, hogy a lakók mindennapjait minél kevésbé borítsák fel a Kőfeszt látogatói.

Az idei Kőfeszt beharangozásán jelen volt Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt kormánybiztosa, Takács Szabolcs, a Veszprém megyei Kormányhivatal vezetője és Horváth Dezső, a fesztivál központja, Kővágóörs polgármestere.

A kormánybiztos bejelentette: a Kőfeszt az EKF-projekt első térségi programja, és jó esély van arra, hogy évről évre gyarapodhasson. Mint Navracsics Tibor elmondta, mintegy negyvenmillió forinttal tudják támogatni a programsorozatot, amely a régió javát szolgálja, és megalapozott üzleti terve révén biztosítva látják, hogy előbb-utóbb saját lábára áll.

Horváth Dezső településvezető elmondta, „a nyugalom fesztiváljának” népszerűsége elég nagy, sokan jönnek, kihasználva a gyönyörű környezet nyújtotta lehetőségeket.

Takács Szabolcs kormánymegbízott arról beszélt, hogy bár a közelben található Pápa valóban járványügyi gócpont, a Kőfesztet nem veszélyezteti.

Ehhez kapcsolódva Csúri Ákos kiemelte, fokozottan kérik a közönség együttműködését az előregisztrációban, amely szükséges a programokon való részvételhez. Elmondta, akinek nincs karszalagja, azt nem fogják beengedni az udvarokba, a kordonokon belülre. Ugyanakkor azt is bejelentette, kénytelenek voltak lemondani a Kővágóörsre tervezett Ladánybene 27 és Beatrice koncerteket, mivel azokon nem tudták volna ötszáz fő alatt tartani a létszámot.

Hozzátette: a Köszönjük, Magyarország!-program keretében viszont lehetőségük nyílt meghívni a Kőfesztre mások mellett Navratil Andreát és az Erdőfű zenekart, akik részt vesznek például a Balatonhenyén zajló XIII. Mundruc népfocitornán is, amely a Kőfeszt egyik legkülönlegesebb programjának ígérkezik.

Mindenképpen eljátszom az új dalomat, a Határtalanult, ami felkerült a Trianon 100 című nagylemezre is - mondta az előadó
Mindenképpen eljátszom az új dalomat, a Határtalanult, ami felkerült a Trianon 100 című nagylemezre is - mondta az előadó
Fotó: MH/Katona László

" Megérzed a teret, és benne a közönséget"

Pély Barna, Artisjus-díjas zenész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója Mindszentkállán a jó koncertélményről mesélt nekünk, illetve azt is elárulta, mivel készül a fesztiválra. 

—Tavaly is részt vett az akkor még csak induló fesztiválon. Miért? 
— Szeretek benne lenni friss, új dolgokban. Tavaly, amikor megkeresett Csúri Ákos, kiderült, nemcsak ugyanúgy gondolkozunk, hanem hasonló az értékrendünk is, szeretjük a hagyományokat őrizni, ami megjelenik a Kőfeszten. Ami pedig a szervezést illeti, nagyon szimpatikus nekem a Kőfeszt vezetésének bátorsága. Ez egy jól megtartható fesztivál: az udvaroknak csak egy bejárata van, így lehet szabályozni a létszámot. 
— Előadóművészként milyen hangulata van a Kőfesztnek? 
— Minden helyszínnek külön aurája van, amelyet meg tud ragadni az előadó, belehelyezkedik — olyan ez, mint a térhajlítás. Megérzed a teret, abban a közönséget, együtt kezdesz rezegni velük, és ez vezet a katarzishoz, az élményhez, ami miatt szívesen visszatérsz abba a térbe, ugyanazon előadó koncertjére. Ez a legfontosabb az egészben. 
— Milyen műsort hoz a fesztiválra? 
— Mindenképpen eljátszom az új dalomat, a Határtalanult, ami felkerült a Trianon 100 című nagylemezre is. Olyan dalt próbáltam írni, amivel össze tudom kapcsolni a magyarokat, amit bármikor szívesen énekelünk el, akárhol vagyunk a világon. A törzsanyag pedig a Blue Heart album lesz. Elég nagy hangsúlyt fektetek a közönséggel való interakcióra is, szeretem, ha velem énekelnek. 

Objektum doboz