Kultúra

Reigl Judit emlékezete

Mint ahogy arról hétvégi lapunkban röviden hírt adtunk, kilencvenhét éves korában elhunyt Reigl Judit. A Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész, az európai absztrakt expresszionizmus jelentős képviselője halálhíre pénteken késő este vált nyilvánossá, magyarországi galeristája, Makláry Kálmán tájékoztatott róla.

Reigl Judit emlékezete
Reigl Judit
Fotó: Maklary Fine Arts

Reigl Judit a  legismertebb magyar származású kortárs művész volt, az utóbbi időben sorra rekordáron keltek el művei, amelyek a világ legfontosabb amerikai és európai múzeumaiban is megtalálhatók, így New Yorkban a Modern Művészetek Múzeumában, a Metropolitan és a Guggenheim Múzeumban, a párizsi Georges Pompidou Központban és a londoni Tate Modernben.

Reigl Judit 1923. május 1-jén született Kapuváron, 1941 és 1945 között a Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István tanítványa, majd a római Magyar Akadémia ösztöndíjasa volt. A fokozódó diktatúra elől menekülve többszöri disszidálási kísérlet után 1950-ben elhagyta Magyarországot, és Párizsban telepedett le, majd Marcoussis-ban élt 1963-tól. Korai művei szürrealista szellemben fogantak, első párizsi kiállítását André Breton nyitotta meg. Az 1980-as évektől festésze­tében a rész és az egész viszonya dominált, majd újra visszatért a figurativitáshoz. Magyarországon csak jóval a rendszerváltás után, 2005-ben nyílhatott először önálló kiállítása a Műcsarnokban, majd 2010-ben Debrecenben száz festményből álló tárlatot rendeztek munkáiból, s 2014-ben a budapesti Ludwig Múzeum adott otthont Űr és extázis című életmű-kiállításának. Négy év múlva A Fekete is egy Szín címmel a Kalman Maklary Fine Arts galé­riában papírmunkáit és olajfestményeit mutatták be. A Kossuth-díjjal 2011-ben tüntették ki.

Élete során elnyerte a Guggenheim Nemzetközi Díjat, a Carnegie-díjat, a francia kormány a Művészetek és Irodalom Érdemrend parancsnoki fokozatával tüntette ki, 2017-ben megkapta a Franciaországban a női művészeknek alapított AWARE díjat. Képei többször is megdöntötték a legdrágább élő magyar festő aukciós rekordját. Generációja utolsó nagy művésze volt.

Kapcsolódó írásaink

A magyar szürrealisták nyomában Szentendrén

ĀGulácsy Lajostól és Csontváry Kosztka Tivadartól Bálint Endrén és Ország Lilin át Hantaï Simonig és Reigl Juditig – A párizsi gyökerű mozgalom és a magyar művészek élete évtizedekre összefonódott

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom