Kultúra

Magyar filmekre fókuszál a Filmpiknik

A Veszprém Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 programjában szeptember 3–5. között rendezik meg először a Veszprém–Balaton Filmpikniket két városban, öt helyszínen. A fesztiválon az év legjobb magyar filmjeit vetítik, ám régebbi díjnyertes filmeket, illetve restaurált alkotásokat is láthat a közönség – hangsúlyozta Muszatics Péter programigazgató a hétfői sajtótájékoztatón Veszprémben.

Magyar filmekre fókuszál a Filmpiknik
Szeptember 3–5. között rendezik meg először a Veszprém–Balaton Filmpikniket két városban, öt helyszínen
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az év legjobb magyar filmjei mellett a Balatonhoz kapcsolódó műveket is láthat a közönség, köztük A Pogány Madonna című klasszikust, a Balatonfüred című kisfilmet és a Filmek a magyar tengerről című összeállítást is – közölte hétfőn Veszprémben Muszatics Péter programigazgató.

Mintegy negyven filmet, köztük két tévéfilmet, nyolc nagyjátékfilmet, hét dokumentumfilmet, négy kisjátékfilmet, a teljes Alvilág-sorozatot, hat magyar filmklasszikust, hét animációs filmet és egy gyermekfilm-válogatást láthatnak a filmrajongók szeptember 3–5. között az első Veszprém–Balaton Filmpikniken.

A filmek mellett szakmai és közönségtalálkozók, koncertek várják az érdeklődőket, valamint olyan előadásokat is szerveznek, amelyek beavatják a nézőt a filmművészet titkaiba. Az ingyenes vetítéseket Veszprémben a Hangvillában, az Expresszóban és a várban, Balatonfüreden pedig a Balaton Moziban és a Tagore sétányon rendezik.

Muszatics Péter hozzátette, a nyitófilm Bagota Béla első filmes alkotása, a Valan lesz, továbbá olyan filmeket láthat a közönség, mint a Drakulics elvtárs, a FOMO, az Akik maradtak vagy a Két csík. Mint felidézte, a programokat eredetileg június elejére, egyfajta szezonnyitónak tervezték, ám a koronavírus-járvány miatt csak szeptemberben tudják megtartani.

A későbbiekben azonban visszatérnének a nyár eleji időponthoz. Mint fogalmazott, néhány napig a magyar filmet ünnepeljük a magyar tenger mellett. Muszatics Péter arról is beszélt, hogy Fazekas Eszter és munkatársai évek óta dolgoznak régebbi magyar filmek restaurálásán.

László Panna, Can Togay János és Muszatics Péter a sajtótájékoztatón
László Panna, Can Togay János és Muszatics Péter a sajtótájékoztatón
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az idei fesztiválon a Katonazene című, 1961-es alkotás lesz látható, amely az első színes magyar filmek egyike, a főbb szerepekben olyan színészlegendákkal, mint Bara Margit, Básti Lajos, Kállai Ferenc. A szervezők reményei szerint az esemény vendége lesz a film operatőre, Hildebrand István is. Can Togay János filmrendező, az EKF program művészeti és kreatív igazgatója rámutatott, a táj szépségei is arra predesztinálják a régiót, hogy hosszú éveken át fesztiválok, filmes találkozók helyszíne legyen, hiszen a világon sokfelé rendeznek különlegesen vonzó tájakon kulturális fesztiválokat.

A szervezők minden évben egy fiatal színészt választanak ki a fesztivál arcának. Idén a FOMO női főszereplőjére, László Pannára esett a választás, aki kiemelte, a Z generáció tagjaként arra buzdítja fiatalokat, hogy bátran merjenek moziba menni és ott magyar filmeket is nézni, hiszen egyre minőségibb magyar filmek készülnek.

Kapcsolódó írásaink