Kultúra

Nincs B bolygó

A szerző, Mike Berners-Lee egyetemi professzor a lehető legszélesebb perspektívában vizsgálja a 21. század szinte valamennyi környezeti és gazdasági kihívását, kérdőjelezi meg azt, ahogyan élünk, gondolkodunk, és mindeközben az egyes ember felelősségére is apellál. Egyszerre sokkolja, meglepi és meg is nevetteti az olvasót - írja a Pallas Athéné Kiadó lapunknak eljuttatott sajtóközleménye.

Nincs B bolygó
A Nincs B bolygó c. könyv borítójának részlete
Fotó: Pallas Athéné Books

Az emberiség történelme során a domináns kultúrák úgy tekintettek a bolygóra, mint valami óriási, robosztus dologra, amivel bármit is tesznek, úgyis képtelenek jelentősebb kárt tenni benne. Ennek az időnek vége, figyelmeztet a kutató, már az antropocén korban élünk, vagyis nagy játékosok lettünk egy kicsiny bolygón.

Stephen Hawking, a világszerte elismert elméleti fizikus szerint „az elkövetkezendő 100 év alatt nem fogunk gyarmatokat létesíteni a világűrben”. Vagyis nincs B bolygónk, épp ezért nagyon elővigyázatosnak kell lennünk azzal kapcsolatban, hogy mit teszünk az egyetlen lehetséges élőhelyünkkel.

Népességnövekedés; a világ élelmezése; klímaváltozás; fenntartható fejlődés; a biodiverzitás csökkenése; antibiotikum-rezisztencia, mindent elárasztó műanyagok – az emberiség előtt álló akadályok sora szinte végtelennek tűnik. A könyv részletesen, érdekfeszítően és szókimondó stílusban tárja fel a bolygónkat és ezáltal az emberiséget fenyegető legfontosabb globális környezeti és társadalmi problémákat.

Ha a probléma globális, mit tehetek én? – teszi fel a nagyon sokakban megfogalmazódó kérdést, hiszen nagyon könnyű és kényelmes porszemként vagy hangyaként látni magunkat a globális rendszerekhez képest. A kötet praktikus és inspiráló ötleteket mutat be, hogyan járulhatunk hozzá személyesen is bolygónk megmentéséhez. Vajon ehhez mindannyiunknak vegetáriánusnak kellene lennünk? Mit tehetünk az élelmiszer-pazarlás ellen? Utasítsuk-e el a repülőgépen szállított gyümölcsöket vagy a fóliasátorban termelt zöldségeket? Hogyan utazhatunk? Ilyen és ehhez hasonló, a bolygó sorsával kapcsolatos aggodalmakra és kérdésekre is választ ad.

A könyvet sokféleképpen lehet olvasni: véletlenszerűen felütve, témakörök után kutatva a tartalomjegyzékben és a tárgymutatóban, esetleg a betűrendes témakeresőben, vagy (a szerző reményei szerint) logikus sorrendben, az elejétől a végéig haladva. Az első pár rész a nyilvánvaló fizikai, technológiai és tudományos problémákról szól, megalapozva ezek mélyebb megértését, majd áttér az értékek és az igazság területére. Zárásképp pedig olyan új, 21. századi gondolkodásmódokról ír, amelyeket el kell sajátítanunk ahhoz, hogy képesek legyünk válaszokat adni az atropocén kihívásaira.

Mike Berners-Lee a 21. század kihívásait kutatja, ezekkel kapcsolatosan publikál és ad tanácsokat. A Lancasteri Egyetem professzoraként gyakorlati eszközöket fejleszt a jövőről való gondolkodáshoz. Világelső a szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos kutatásokban, tervezésben és akciókban.

A Nincs B bolygó c. könyv borítója
A Nincs B bolygó c. könyv borítója
Fotó: Pallas Athéné Books

Kapcsolódó írásaink

A kínai „azonnali” város története

ĀA neves hongkongi építész, Juan Du Kína egyik különleges gazdasági övezetének központjába, Sencsen városába kalauzolja az olvasót - Megjelent a Pallas Athéné Kiadó legújabb kiadványa

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom