Kultúra

Elhunyt Reigl Judit

Kilencvenhét éves korában pénteken elhunyt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész - tudatta a Kalman Maklary Fine Arts pénteken.

Elhunyt Reigl Judit
Reigl Judit
Fotó: Catherine Panchout - Corbis/Sy

A galéria közleménye szerint a művész a Marcoussis-ban található Bellejame idősek otthonában halt meg, ahova egy hónapja került egészsége védelmében.

„Talán a legsikeresebb és legjobban rajongott magyar származású kortárs művészt vesztettük el, akinek emléke alkotásain keresztül mindig élni fog” - fogalmaztak, kiemelve, hogy művei a világ legfontosabb amerikai és európai múzeumaiban megtalálhatóak, köztük New York-ban a Modern Művészetek Múzeumában (MoMA), a Metropolitan és a Guggenheim Múzeumban, a párizsi Georges Pompidou Központban és a londoni Tate Modernben.

Reigl Judit 1923. május 1-én született Kapuváron. 1950 óta Franciaországban élt. Művei jelenleg a világ legfontosabb amerikai és európai múzeumok gyűjteményeiben megtalálhatóak: a New York-i MoMa-ban, Metropolitan, Guggenheim Múzeumban, a párizsi Centre Georges Pompidou-ban, vagy a londoni Tate Modern-ben – csak néhányat említve. 

Művészete az ötvenes évek közepétől vett kirobbanó fordulatot, amely a háború utáni absztrakt művészet kiemelkedő képviselőjévé tette. 1964-ben elnyerte a Guggenheim International Award díját, 1967-68-ban Carnegie Díjat kapott. Szülőhazája először 2008-ban tüntette ki a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével, majd 2011-ben Kossuth Díjban részesült. 2016-ban a francia kormány a l'ordre des Arts et des Lettres díjjal tisztelgett művészete előtt.  A Franciaországban 2017-ben alapított AWARE award-dal, melyet kifejezetten női művészek munkája elismerésére alapítottak, Reigl Juditot  tüntették ki először, személye által is jelezve a díj magas presztizsét. A szélesebb körű siker 80 éves kora után köszöntött be, miután 2005-ben első életmű-kiállítását rendezte Magyarországon a Kalman Maklary Fine Artssal. Ennek a tárlatnak és a kiállítás szervező által kiadott három nyelvű (angol, magyar, francia) életműkötetnek köszönhetően a nemzetközi szakma, nyugat-európai és amerikai szakemberek, művészettörténészek és gyűjtők elkezdték újra felfedezni életművét, amelyet követően számos elismert külföldi kiállítóhely adott helyet az alkotásait bemutató tárlatoknak. Az elmúlt években a hazai szakma is megismerte és kivétel nélkül általános tiszteletnek örvendett nemzetközi módon kiemelkedő életműve. 

„Nagyon erős nő volt, akit a meg nem alkuvó szabadság szeretete és művészete tett halhatatlanná” - tudatta a Kalman Maklary Fine Arts közleménye.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom