Kultúra

Díszletvárosok között a filmkészítés kulisszatitkairól

A koronavírus okozta szigorítások enyhülésével újra várja a látogatókat az etyeki Korda Filmpark is, amely a 2007-ben itt létrehozott, Alexander Kordáról, azaz Kellner Sándorról, a neves filmrendezőről elnevezett Korda Stúdió szerves része, ahová most egy bemutató látogatásra várták a sajtó munkatársait.

Díszletvárosok között a filmkészítés kulisszatitkairól
A Korda Filmpark mint filmes ismereteket és szórakozást is nyújtó látogatóközpont, 2011 óta működik az Etyek felett felépített hét nagyobb stúdióépület és a két díszletváros mellett
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Korda Filmpark mint filmes ismereteket és szórakozást is nyújtó látogatóközpont, 2011 óta működik az Etyek felett felépített hét nagyobb stúdióépület és a két díszletváros mellett. Utóbbiból a nagyobb, húszezer négyzetméteres területen a Borgiák című sorozathoz középkori, reneszánsz városi épületeket, tereket építettek fel „papírmaséból”, pontosabban hungarocellből és fából. Ugyanez az alapanyaga a Hellboy második részének etyeki forgatására készült, New York városát és a Brooklyn-híd lábát megidéző díszletnek, amely „csak” hatezer négyzetmétert foglal el.

A látogatók izgalmas előadást kapnak a filmkészítés kulisszatitkairól és folyamatának részleteiről
A látogatók izgalmas előadást kapnak a filmkészítés kulisszatitkairól és folyamatának részleteiről
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

S ha figyelmesek vagyunk, észrevehetjük, hogy a vascsövekből kialakított támaszokra felépített homlokzatok, üzletek előtt többször is feltűnik ugyanaz a sárga taxi, ugyanazzal a sofőrrel, aki nem csinál mást a többi „díszletautóssal” együtt, mint hogy kerülgeti az adott díszletelemet. A huszonöt fős csoportok tehát izgalmas előadást kapnak a filmkészítés kulisszatitkairól és folyamatának részleteiről. A bemutató vörös szőnyegéről indulva végigkísérhetünk minden egyes fontos fázist, és megtudhatjuk, hogy egy tizenkét órás forgatási napon átlagosan kétpercnyi készül el a filmből.

Objektum doboz

Az is kiderül, egy mozifilm másfél évig készül, és ennek az időnek manapság már több mint felét az utómunkálatok viszik el éppen a digitalizáció elterjedése miatt. A június elején újranyitó filmpark látogatói – így most a sajtó munkatársai is – az elmélet mellett egy operatőr és egy a színészeket mozgató, a jeleneteket beállító „rendező”, no meg néhány kellék és jelmez segítségével egy rövid filmajánlót is készíthetnek, amelyben ezen sorok írója az online szerkesztőség videós kollégájával előbb marcona tekintettel összecsap ezüstszínűre festett műanyag kardokkal, majd pedig bánkódó, acsarkodó és megrémült, rohanó tömeget is játszik. A digitálisan rögzített felvételek kisebb részt greenboxban készültek, itt a számítógép varázsolta aztán a filmre a hátteret.

Fotózkodni is lehet a látványos díszletek között
Fotózkodni is lehet a látványos díszletek között
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

De sokkal izgalmasabb volt a forgatás a három évadot is megért Borgiák díszletei között, ahol olyan színészek mozogtak, mint Jeremy Irons. A Stúdió hatalmas hangárjai, az egész vállalkozás tizenötezer magyar embernek ad munkát, és olyan sztárok koptatták itt a műkövet, mint Ryan Gosling és Harrison Ford a 2017-re elkészülő Szárnyas fejvadász folytatásának forgatásán. Vagy Matt Damon, aki a Mentőexpedíció (The Martian) készítésekor járt itt, amelyet Ridley Scott rendezett.

A járvány miatt leálltak a forgatások, az újraindulás időpontjáról és az első filmről a szigorú titoktartás miatt nem nyilatkozhattak a filmpark munkatársai
A járvány miatt leálltak a forgatások, az újraindulás időpontjáról és az első filmről a szigorú titoktartás miatt nem nyilatkozhattak a filmpark munkatársai
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Most a járvány miatt leálltak a forgatások, az újraindulás időpontjáról és első filmjéről a szigorú titoktartás miatt nem nyilatkozhattak a filmpark munkatársai. Ám látogatásunk idején jelentették be a Korda Filmpark és a Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködését, amely leginkább a Mozgókép Tanszék két alap- és egy mesterképzésének hallgatóit segíti.

Kapcsolódó írásaink

A varázsló titkos kompozíciói

ĀCsáth Géza zenei munkásságáról online elérhető dokumentumfilm készült – A kiváló írót mint komponistát és zenekritikust ismerhetjük meg Tuza Norbert filmjében