Kultúra

A karantén után Budapesten lép fel először a két olasz sztárénekes

Figaro és Rosina szerepében Giorgio Caodurót és Annalisa Stroppát láthatja-hallhatja a magyar közönség. A két olasz művész a világ legnagyobb operaszínpadait külön-külön is meghódította, de közös történetük is van.

A karantén után Budapesten lép fel először a két olasz sztárénekes
A Margitszigeti nagyszínpadon augusztus 7-én és 9-én mutatják be a vígoperák legkedveltebb darabját, Rossini művét, A sevillai borbélyt Annalisa Stroppa és a Giorgio Caoduro sztárfellépőkkel
Fotó: MH

A margitszigeti nagy színpadon augusztusban két alkalommal két külföldi vendégművésszel mutatják be Rossini talán legnépszerűbb vígoperáját. Az olasz mezzoszopránt, Annalisa Stroppat ünnepelheti és ismerheti meg a Margitsziget közönsége, aki Rosina szerepében többszörösen meghódította már a világ nagy operaszínpadait.

Azt is kevesen tudják, hogy ez a korszakalkotó komponista zseni, Rossini az egész operát összesen négy hét alatt írta meg. A Margitszigeten mindenki meggyőződhet arról, hogy az vígopera kiállta az idő próbáját, egyáltalán nem mondhatjuk, hogy összecsapott mű, és a közmondást is cáfolja Rossini műve, A sevillai borbély, miszerint a jó munkához idő kell.

Beaumarchais hősét, a furfangos Figaro történetét, Rossini fülbemászó dallamokkal tette halhatatlanná, augusztusban a Margitszigeten Figaro szerepében pedig nemzedékének egyik vezető olasz baritonjával, a sármos Giorgio Caoduróval élhetjük át a fordulatos történetet.

Objektum doboz

A legnépszerűbb Rossini-opera bemutatóját 1816-ban tartották a római Argentína színházban. A premierről azt mesélték, hogy a nagytekintélyű és népszerű komponista, Paisiello hívei mindent megtettek az opera megbuktatásáért, de mint arról hamarosan a Margitszigeti színház közönsége is meggyőződhet, szerencsére nem jártak sikerrel.

A darabot indító hangulatos nyitányt követően Rossini zenei humorban is bővelkedő, fordulatos és számos kedves karaktert felvonultató darabja a hazai kiváló operaénekeseknek is lehetőséget ad lubickolni szerepeikben: Horváth István, Pálerdi András, Farkesréti Mária, Geiger Lajos, Kiss András lépnek színpadra. A Margitszigeten az Operaház Zenekarát Cser Ádám vezényli, Békés András rendezését Kovalik Balázs állította színpadra. A darab ritmikai leleményében és jókedvre derítő temperamentumában egyaránt üdítő hallgató és előadó számára egyaránt.

Az esemény oldala és jegyinformáció: https://szabadter.hu/programok/gioachino-rossini-sevillai-borbely-opera-ket-felvonasban

Annalisa Stroppa számára  „nagyon fontos ez a két budapesti este”

Annalisa Stroppa elmondta , hogy számára újra fellépni, élőben, énekes és muzsikus kollégákkal, valódi nézőknek énekelni olyan, mintha újra élne. Számára a zene, az éneklés nem munka - mondta. „Ez az életem, ez jelent számomra mindent.”

Hiszem, hogy a zene élni segít az embereknek, a zenének lelket gyógyító ereje van, így a legnehezebb időkben különösen nagy szükség van rá - emeltek ki. Aláhúzta, hogy számára nagyon fontos, hogy „adjunk egymásnak, hogy ne csak a gondolatainkat, de az érzelmeinket is megosszuk egymással”. Rendkívül boldog és hálás vagyok ezért a két estéért, hogy Budapesten egy teljes, igazi előadásban, díszletben, jelmezben, a kollégákkal valódi interakcióban énekelhetem el karrierem 53. és 54. Rosináját - mondta Annalisa Stroppa.

Kapcsolódó írásaink