Kultúra

A metáltól a középkori világzenéig

A Magyar Írószövetség Dióhéj Irodalmi Találkozóján lép fel a Bordó Sárkány Régizene Rend – Dickmann Roland: A bourdon az a kitartott basszus, amely több hangszer jellemzője

A középkori világzenét játszó Bordó Sárkány Régizene Rend a hazai és külhoni fesztiválok állandó fellépője lett a megalakulása óta eltelt tíz évben. A számos idei fesztiválmeghívás mellett egy operaházi produkcióban a Carmina Buránát játszanák. Dickmann Rolandot, az együttes vezetőjét arról kérdeztük, az együttes miképpen alkalmazkodik a változásokhoz, de a félkész negyedik albumukról is beszélgettünk.

A metáltól a középkori világzenéig
Az új lemezen a klasszikus középkori dalok mellett öt saját szerzemény is szerepel
Fotó: Bordó Sárkány Régizene Rend

– Nagyon bíztak benne, hogy augusz­tus közepe után már több ezres közönség előtt játszhatnak, és legalább a bevételek egy részét idén is megkapják?

– Európában általában rosszabb a helyzet, mint Magyarországon, így több esélye volt, hogy nálunk enyhítenek előbb a korlátozásokon, mint mondjuk Franciaországban, Spanyolországban vagy Olaszországban. Kisebb rendezvényeken, mint például a Magyar Írószövetség új irodalmi-zenei fesztiválján, a diósjenői Dióhéj Irodalmi Találkozón biztosan fellépünk augusztus 15-én, a továbbiakat a szervezőkkel egyeztetjük. Például Kapolcsra is meghívtak minket, de még nem tudjuk pontosan, hogyan alakul át az ottani pótfesztivál. Van, ahol fontolgatják, hogy beléptetőrendszerrel, korlátozott számú résztvevővel rendeznek meg kisebb koncerteket a nagyok helyett.

– A karanténidőszakot hogyan viselte a zenekar?

– Voltak anyagi tartalékaink és egy félkész negyedik albumunk. A 2010-es Világfa, a 2013-as Óperencia és a 2018-ban megjelent A lány és a sárkány után az új lemezen a klasszikus középkori dalok mellett már öt saját szerzemény is szerepel majd. A kényszerű otthonlét idején a szerzők interneten körbeküldték a tagoknak a dalok kottáit és szövegeit, és mindenki otthon szépen megtanulta a saját szólamát. Az így elkészült új lemezünk decemberben jelenik meg, a címe legyen még meglepetés. A karanténidőszakban a Sárkány TV adásaival is igyekeztük tartani a kapcsolatot a közönséggel: minden alkalommal bemutatkozott a zenekar valamelyik tagja a hangszerével együtt. Különleges feldolgozásokkal is szórakoztattuk a rajongóinkat élő egyenes adásban. Szerencsére az együttes minden tagjának a családjában, vele egy fedél alatt él valaki, aki szintén zenél. A barátnők is zenészek, így most ők is bemutatkozhattak.

– Nehéz időszak lehetett, mert úgy hírlik, a Bordó Sárkány Régizene Rendnek egészen különleges a kapcsolata a közönséggel…

– Több általános iskolában is tananyag lettünk történelem-, rajz-, ének- és technikaórán. Nyelvtanórán a dalszövegeinket használták a tanítónők a szófajelemzés gyakorlására. Nem ritka, hogy koncertmeghívásokat is kapunk iskoláktól.

– Visszakanyarodva a pandé­miás időszak anyagi oldalához, tudtak-e élni az állam által felajánlott kárenyhítéssel?

– Igen, azon a videópályázaton nyertünk, amelyet az A38 Hajóra hirdettek meg, zenekaronként hatszázezer forintos kerettel. Az elkészült videóink a köztelevízióban is láthatóak voltak. Pályázni fogunk a további forrásokra is, mivel a tartalékaink kimerülőben vannak.

– Mit jelent az együttes neve? Miért bordó a sárkány, és miért régizene rend?

– A bordó – franciául bourdon – azt az állandó, kitartott basszus hangzást jelenti, amely több hangszer jellemzője – mint a tekerő, duda, orgonapontos pengetős kíséret –, és a mi zenénkben is meghatározó a szerepe. A sárkányos lovagrendet Zsigmond király alapította az ország, a szegények, árvák védelmére. És ha a sárkányos lovagok rendbe tömörülnek, akkor mi is rend vagyunk: régizene rend.

– Honnan származik a zenekar tagjainak érdeklődése a régizene iránt?

– Szlama László (koboz, citera, középkori síp, ének) és Fábi János (hegedű, középkori síp) a Zenekadémia népzene szakán végzett, és a népzene irányából kezdte őket érdekelni a régizene. Kiss Ernőt (cister, mandoncello) és engem (középkori duda, síp, moldvai és ír furulya, ütőhangszerek, ének) a metálzenétől indulva talált meg a középkori dallamvilág. Amikor metálzenekarokat hallgattam fiatalon, többször is észrevettem, hogy középkori dallamokat szólaltatnak meg, illetve középkori zenékre, legendákra, alakokra hivatkoznak, ami felkeltette az érdeklődésemet.

– Mivel folyton régi hangszereket látunk a kezükben, a koncerteken megjelenő dobfelszerelést az átlagos néző oda nem illőnek érezheti.

– Pedig Szőke Miklós Márk a koncerteken egy olyan dobszerelést szólaltat meg, amelyet a középkori hosszú dobok kinézetét és hangzását követve egyedileg készített Perger Gusztáv és Koller Péter.

– Milyen terveik vannak az elkövetkező hónapokra, ha a helyzet így marad, és továbbra sem nagyon lehet koncertezni?

– Nemsokára befejezzük a zenekar új vizuális arculatát mind a grafikai, mind pedig a viselet tekintetében. Készül az új honlap, és még ebben az évben szeretnénk legalább három videóklipet is leforgatni.

Kapcsolódó írásaink

Idén is lesz Womex

ĀA világzenei vásár rendkívüli lehetőség Budapest számára a szervezők szerint