Kultúra

Különleges koncertpár a Zeneakadémia új évadában

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész szólójával hallható Rahmanyinov összes zongoraversenye és a virtuóz Paganini-variációk augusztus 18-án és 19-én a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös hangversenyén a Nagyteremben, a vendégkarmester a kanadai Charles Olivieri-Munroe – olvasható a Zeneakadémia lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Különleges koncertpár a Zeneakadémia új évadában
A sorozatot Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész szólója teszi egyedivé
Fotó: MH/ Bodnár Patrícia

Mint írják, a koncerthelyszínek közül elsőként a Zeneakadémia kezdi az új évadot az együttessel közös szervezésben megvalósított minisorozattal. Az első esten az 1. (fisz-moll) és a 2. (c-moll) zongoraverseny fogja közre a Rapszódia egy Paganini-témára című kompozíciót, a másodikon pedig sorrendben a 4. (g-moll) és 3. (d-moll) versenymű hangzik el. A sorozat különlegességét Balázs János zongoraművész a világon egyedülálló vállalkozása adja.

Míg Beethoven öt zongoraversenyét számos szólista repertoáron tartotta és tartja, Rahmanyinov négy hasonló műve és a zongoraversenynek tekinthető, brilliáns Papagini-variációk mindegyikének előadásával csak kevés zongorista dicsekedhet. Ennek oka főként az, hogy technikailag rendkívül nehéz, eközben érzelmekben nagyon mély és összetett zenei művekről van szó.

Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora hangsúlyozta, a Nemzeti Filharmonikusokkal közösen rendezett évadnyitó koncert fontos üzenete, hogy a néhai Kocsis Zoltán által nagyra tartott orosz zeneszerző műveit olyan szólista játssza, aki szintén az intézmény tanára, és aki tehetségével képes átvenni a stafétabotot, nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő minőséget nyújtva. Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója rámutatott, a zenekar örömmel vesz részt a Zeneakadémia kezdeményezésében, ezzel is ápolva Rahmanyinov tiszteletét, műveinek népszerűsítését.

Kapcsolódó írásaink