Kultúra

Színdarab helyett filmet forgattak a Porajmosról, a roma holokausztról

Augusztus elsején az Art+Cinema moziban mutatják be a Kalla Éva forgatókönyve alapján készült Darinka című filmet, az első hazai tv-játékot a roma holokausztról. A bemutató egyben megemlékezés is lesz a holokauszt roma áldozataira.

Színdarab helyett filmet forgattak a Porajmosról, a roma holokausztról
Az első hazai film a roma holokausztról
Fotó: Roma Produkciós Iroda

A „371 Csillag” című megemlékezés-sorozatot öt évvel ezelőtt, 2015. május 16-án indították útjára a Nemzeti Színházban a Roma Produkciós Iroda gálaműsorával. Európa számos országában emlékeznek évről évre ezen a napon Auschwitz-Birkenau cigánylágerének 1944 májusában történt fogolylázadására, az akkor tanúsított ellenállásra. A Roma Produkciós Iroda az elmúlt években zenei, irodalmi estekkel állított emléket az áldozatoknak.

Klasszikus muzsika és hagyományos cigányzene, népzene, emlékiratok, kortárs irodalmi etűdök váltották egymást kreatív, vizuális, hangulati aláfestéssel, vetített képekkel, filmbejátszásokkal. A neves előadóművészek produkciói között a túlélők vallomásait hallhatta a közönség. Idén egy színdarabbal emlékezett volna a Roma Produkciós Iroda, azonban a pandémia miatt Darinka címmel filmet forgattak a darabból.

A címszereplő Darinka egy bohóclány, családjának vándorcirkuszában lép fel nap mint nap. Számtalan rajongója van, közöttük Sághy Domonkos művészettörténész. A cigány lány és a magyar fiú szerelme a Seres Tamás rendezte filmben a német megszállás idején bontakozik ki. A deportálás elszakítja őket egymástól, ám a lelki kapocs örökre megmarad közöttük.