Kultúra

Lakner László festményei a magyar kollekció része lehetnek

A magyar kortárs képzőművészet emblematikus alakjának, a Kossuth-díjas Lakner Lászlónak az alkotásai gyarapíthatják az MNB-Ingatlan Kft. kialakulóban lévő gyűjteményét - írta az ÚjMűvészet.

Lakner László festményei a magyar kollekció része lehetnek
Részlet Lakner László Számok nevű művéből
Fotó: ÚjMűvéészet

Az Iparterv az 1960-70-es évek nagy hatású művészköre volt, amelynek tagjai csak lazán kapcsolódtak egymáshoz, de összekötötte őket a kor nemzetközi művészeti törekvéseinek ismerete, mely törekvéseket hazai szempontok szerint formálták át. Két legendássá vált, és az utánuk jövő generációkra mélyen ható kiállításon mutatkoztak be, 1968 és 1969 végén az Iparterv Vállalat székházában, innen az elnevezésük. Lakner László 1974-ben Németországban telepedett le, több nyugati galériával is dolgozott együtt, festményeinek árszintje az itthon élő művészeknél korábban közelített a nemzetközi árszínvonalhoz - húzta alá a portál.

Az Iparterv generáció tagjait képviselő kortárs magyar galériák a hazai kortárs színtér meghatározó, több mint egy évtizede stabilan működő szereplői, nyugat-európai és tengerentúli kortárs művészeti vásárok állandó résztvevői. Mind a galériák, mind a művészek nemzetközi sikerét segítette, hogy a nyugati múzeumok nyitottá váltak Közép- és Kelet- Európa művészete felé. Fontos lett a nemzetközi intézmények és szakemberek számára a nézőpontok kiterjesztése azokra a területekre, amelyek eddig kiestek a látóterükből, különös tekintettel az egykori keleti blokkhoz tartozó országok művészetére, a vasfüggönyön túl alkotó művészekre.

A kortárs gyűjteményépítésünkkel igyekszünk visszavonhatatlanná tenni a kortárs színtér elmúlt évtizedben elért eredményeit a magyar neoanavatgarde elismertetésében - nyilatkozta az ÚjMűvészetnek Kaiser Vizi Kata. Vásárlási döntéseinknél minden egyes esetben a Szakértői Bizottság javaslataira támaszkodtunk, kizárólag szakmai szempontok figyelembe vételével határozunk – mondta a most kiírt közbeszerzési eljárás kapcsán Kaiser Vizi Kata, a projekt szakmai koordinátora, az MNB Alapítvány által létrehozott Ybl Budai Kreatív Ház művészeti vezetője. Szerinte a járvány okozta helyzetben a céges és intézményi vásárlások segítik a kortárs művészeti szcéna talpon maradását.

Lakner László: Cím nélkül, 1996, kreisen, olaj, vászon, 200×169 cm
Lakner László: Cím nélkül, 1996, kreisen, olaj, vászon, 200×169 cm
Fotó: ÚjMűvészet

Az 1936-os születésű Lakner László az Iparterv generáció prominens alakja, aki a nemzetközi színtéren is komoly szakmai reputációnak örvend. Nemcsak itthon, de számtalan külföldi múzeumban és rangos műgyűjteményben képviseli hazánkat.

Kapcsolódó írásaink