Kultúra

Roncsolásmentes archeológia

A Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Örökségvédelmi Igazgatósága 2018 ősze óta végez kutatásokat a nyergesújfalui Sánc-hegyen, amely a római kortól a második világháborúig rejt leleteket.
 

Roncsolásmentes archeológia
A nyergesújfalui Sánc-hegy leletgazdagsága páratlan
Fotó: MH/Purger Tamás

A nyergesújfalui Sánc-hegyet immár két éve kutatja a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Örökségvédelmi Igazgatósága (MNM RÖG), amely lelőhely az őskortól a második világháborúig több korszak emlékeit őrzi. Rákóczi emlékirataiban is szerepel, mint Marcus Aurelius egykori táborhelye, amely a fejedelem szerint kuruc tábornak is megfelel majd. A római korban a Crumerum nevű település és katonai tábor állt itt, de a régészek a kuruc kori földsánc nyomait is megtalálták.

A szakemberek ezúttal modern, roncsolásmentes módszerekkel jutottak régészeti adatokhoz, így szinte érintetlenül őrizték meg az utókor számára a régészeti-történelmi jelentőségű természetvédelmi területet – emelte ki Schilling László ásatásvezető régész, a kutatás vezetője az MNM RÖG leleteket bemutató mai sajtótájékoztatóján.

Az új technika és az együttműködés új információkat eredményezett, és gazdag leletanyagot hozott
Az új technika és az együttműködés új információkat eredményezett, és gazdag leletanyagot hozott
Fotó: MH/Purger Tamás

Azt is elmondta, a terület régészeti értékeire elsőként Bél Mátyás (1684–1749), korának polihisztora figyelt fel, később Rómer Flóris, a magyar régészet atyja, majd Balogh Albin is, de mégsem kutatták jelentőségének megfelelően. Azonban a németországi, ausztriai és hazai római limes UNESCO világörökségi jelölése érdekében 2018-ban a kutatás eljutott ahhoz a fontos állomáshoz, amikor három egymáshoz közeli helyszínen is régészeti munkálatok zajlottak: az MNM RÖG régészei a Sánc-hegy lábánál római településre utaló épületmaradványokat találtak, tisztázták az északkeleti kapu tornyának alaprajzát, továbbá az északnyugat–délkeleti erődfal vonalát kutató árkot nyitottak.

A régészek 2020-ban a CLIR (Corpus Limitum Imperii Romanii) Kutatóközpont megbízásából roncsolásmentes vizsgálatok  (magnetométeres, földradaros, geoelektromos felmérések) segítségével a korábbinál pontosabb alaprajzot kaptak a római táborról. A CLIR Kutatóközpont igazgatója, Farkas István Gergő hangsúlyozta, a most feltárt adatok, képek egy olyan hatalmas, átfogó adatbázisba kerülnek, amely a kutatók és az érdeklődők számára is rendelkezésre áll. A munkához csatlakozott a Magyar Nemzeti Múzeum Műszeres Lelőhely-felderítési Csoportja is, mivel attól lehetett tartani, hogy az illegális kincskeresők kifosztják a helyszínt.

A most feltárt adatok, képek egy olyan hatalmas, átfogó adatbázisba kerülnek, amely a kutatók és az érdeklődők számára is rendelkezésre áll
A most feltárt adatok, képek egy olyan hatalmas, átfogó adatbázisba kerülnek, amely a kutatók és az érdeklődők számára is rendelkezésre áll
Fotó: MH/Purger Tamás

Az új technika és az együttműködés új információkat eredményezett, és gazdag leletanyagot hozott. A római korból érmék, bélyeges téglák, gyűrű, hajtű, a népvándorlás korából jellegzetes 5. századi fibula (ruhakapcsoló tű), a kuruc korból érme és ágyúgolyó, a második világháború idejéből pedig töltényhüvelyek, valamint egy aknagránát stabilizátorszárnya került elő – magyarázta Lakos Tamás geodéta.

A sajtótájékoztatón Pusztai Tamás régészeti örökségvédelmi főigazgató-helyettes a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóság új, Daróczi úti helyszínét is bemutatta, amely egykor a Magyar Királyi Honvédség Központi Ruhatárnak adott otthont.

Kapcsolódó írásaink