Kultúra

A Nobel-díjas Patrick Modiano hetvenöt éves

Az „emlékezet régészének” tartott írót Raymond Queneau fedezte fel – A német megszállás művei egyik fő témája

Ma ünnepli hetvenötödik születésnapját a legnagyobb kortárs francia író, a Nobel- és Goncourt-díjas Patrick Modiano.

A Nobel-díjas Patrick Modiano hetvenöt éves
Történetei, mint egy puzzle darabkái, fokozatosan állnak össze az emlékekből
Fotó: AFP/Martin Bureau

Patrick Modiano a Párizs melletti Boulogne-Billancourt-ban született 1945-ben. Hányattatott gyerekkora volt, zsidó származású édesapja és édesanyja is elhanyagolta, Rudy nevű öccsével a nagyszülőknél nőtt fel. Nagyon megviselte, amikor öccse tízévesen meghalt, későbbi műveit neki ajánlotta. A neves párizsi IV. Henrik gimnáziumban tanult, itt fedezte fel a geometriatanár író, Raymond Queneau. Felvételt nyert a Sorbonne-ra, első regénye 1968-ban jelent meg La Place de l’Étoile címmel. A kötet a „Megszállás trilógia” első része, a második világháborúban játszódik. Egy év múlva jelent meg folytatása, a La Ronde de nuit, majd 1972-ben a Les Boulevards de ceinture című zárórész, amellyel elnyerte a Francia Akadémia nagydíját. A hetvenes évektől forgatókönyvíróként is dolgozott. A Sötét boltok utcája című művéért (La Rue des Boutiques Obscures), amelyben a detektívregények eszközeivel kutatja az emlékeket és az identitást, megkapta a legrangosabb francia irodalmi kitüntetést, a Goncourt-díjat.

Modiano műveinek központi témája az emlékezet mechanizmusa, alapvető fontosságú számára a múlt felfejtése és az önazonosság kérdése. Írásait francia kritikusai szerint az „örök kutatás az identitás és az emlékek után” jellemzi. Éppen ezért tartják az „emlékezet régészének”, akinek regényeiben a történet, a szereplők múltja és a jelene apró darabokból úgy áll össze fokozatosan, mint egy puzzle. Írásaihoz családja történetéből, a német megszállás eseményeiből, valamint újsághírekből merít. Mindemellett Párizs bája is kiemelt szerephez jut Modiano prózájában.

Munkásságát 2014-ben irodalmi Nobel-díjjal ismerték el, az indoklás szerint az emlékezés művészetéért, amellyel megidézte a legfelfoghatatlanabb emberi sorsokat. Ekkor tüntették ki a francia Becsületrenddel is. Felesége Dominique Zehrfuss illusztrátor, két lánya van.

Kapcsolódó írásaink