Kultúra

Megtalálták van Gogh utolsó festményének helyszínét

A festő halála után 130 évvel megtalálták, hol festette utolsó alkotását Vincent van Gogh. Az észak-franciaországi Auvers-sur-Oise-ban található az a fákkal és gyökerekkel benőtt domb, amely megjelenik Gyökerek című festményén - közölte kedden az amszterdami Van Gogh Múzeum.

Megtalálták van Gogh utolsó festményének helyszínét
A Van Gogh Múzeum Amszterdamban
Fotó: AFP/Remko de Waal

A helyszín mintegy 150 méterre található az Auberge Ravoux szállótól, ahol Van Gogh élete utolsó két hónapját töltötte.

A kép elkészülte után a holland festő nem sokkal véget vetett életének. A festményen megjelenő nagy fatörzs a múzeum közlése szerint ma is látható.

A helyi Van Gogh Intézet igazgatója, Wouter van der Veen véletlenül bukkant a helyszínre. Egy több mint száz éves képeslapot talált, amelyen egy domb szerepelt a jellegzetes fákkal és gyökerekkel.

Az Amszterdami Múzeum kutatói összehasonlították a fotót és a festményt. „Van Gogh munkamódszerét, valamint a festményt, a képeslapot és a domb mai állapotát alapul véve a tudósok arra jutottak, hogy nagy valószínűséggel erről a helyszínről van szó” - mondta van der Veen.

A múzeum szerint van Gogh gyakran festette meg közvetlen környezete motívumait.

A napfény esése alapján a szakértők azt is megállapították, hogy délután végén készült el a kép. Van Gogh még aznap lelőtte magát.
 

Kapcsolódó írásaink

Ami kvalitásos és erős, az fennmarad

ĀBarki Gergely művészettörténész: Ha előkerül egy ismeretlen Dénes Valéria-festmény, rekordáron kel el – „Lassan húsz éve dolgozom Berény Róbert nagymonográfiáján”

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom