Kultúra

Másfél milliárd forintos fejlesztés indul a szigetvári várban

Megújult várkerttel, várfalsétánnyal és különleges, interaktív kiállítással is várja a látogatókat a szigetvári vár 2022. második felében, a mintegy másfél milliárd forintos turisztikai fejlesztés alapkövét pénteken tették le a beruházás helyszínén.

Másfél milliárd forintos fejlesztés indul a szigetvári várban
Megújult várkerttel, várfalsétánnyal és különleges, interaktív kiállítással is várja a látogatókat a szigetvári vár 2022. második felében
Fotó: MTI/Varga György

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa azt mondta: a vár kazamatáiban kialakított élményalapú, egyedülálló atmoszférájú tárlaton az 1566-os ostrom emlékére egy Ikarusz 66-os buszból készült „időgép” segítségével invitálják időutazásra az érdeklődőket, akik „segíthetnek Zrínyi Miklósnak az ostrom elleni felkészülésben”. A vendégek a kiállítás többi részében megismerhetik az ostrom menetét, a vár történetét, gyenge pontjait, a korabeli hadviselést és tűzfegyvereket, Zrínyi Miklós és I. Szulejmán szultán személyét - tette hozzá.

Az eseményen kiosztott sajtóanyagban szerepel, hogy a vár és a vármúzeum programjain felügyelet mellett nemcsak láthatók, hanem ki is pró bálhatók a korszak fegyverei, lehetőség lesz íjászatra, dárdavetésre és szablyavívásra. A látványos berendezési tárgyakat felölthető kiegészítők és korabeli vitézeket mintázó viseletek fogják kiegészíteni.

Virág Zsolt kiemelte, a kiállítás az Y- és Z-generáció számára is vonzó lesz, a történelem iránt mélyebben érdeklődők pedig a multimédiás eszközök révén olyan tartalmakat is elérhetnek, amelyeket más várakban nem, és akár nyitástól zárásig a kiállítás helyszínén tartózkodhatnak. Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy az egri mellett a szigetvári vár osztálykirándulások emblematikus helyszíne legyen, látogatóinak száma többszörösére nőjön.

Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) ügyvezetője arról szólt, hogy a szigetvári fejlesztés fő iránya a várfalsétány építése, állandó és időszaki kiállítások létrehozása a kétszintes kazamata tereiben, de emellett megújul a recepció, lesznek kültéri mosdóblokkok, valamint kialakítanak egy, a várkapitányi pincéhez kapcsolódó éttermi területet is.

Vass Péter polgármester, Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, Nagy Csaba, a Fidesz országgyűlési képviselője, Virág Zsolt miniszteri biztos és Horváth Zoltán, a Baranya megyei kormánymegbízott (b-j) elhelyezi az időkapszulát a szigetvári vár mintegy másfél milliárd forintos turisztikai fejlesztésének alapkőletételén 2020. július 24-én
Vass Péter polgármester, Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, Nagy Csaba, a Fidesz országgyűlési képviselője, Virág Zsolt miniszteri biztos és Horváth Zoltán, a Baranya megyei kormánymegbízott (b-j) elhelyezi az időkapszulát a szigetvári vár mintegy másfél milliárd forintos turisztikai fejlesztésének alapkőletételén 2020. július 24-én
Fotó: MTI/Varga György

A szigetvári várat tavaly 40 ezer látogató kereste fel, bízunk benne, hogy a fejlesztés végével ez a szám tovább nő - mondta, egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a vár - az építési területet kivéve - látogatható a kivitelezés ideje alatt.

Glázer Tamás bejelentette, hogy a NÖF július 1-jén elindította kastélykártya programját,  2021. június 30-ig 20 százalékos kedvezményt nyújtanak a NÖF kezelésében lévő történelmi épületek belépőjegyeinek árából, és szintén 20 százalékot az ott működő ajándékboltok, vendéglátóegységek meghatározott kínálatából. Ezen kívül számukra „falak mögötti túrákat” is szerveznek a nagyközönségnek be nem bemutatott helyeken. A kártya ingyenes, bármelyik helyszínen teljes árú belépőjegy váltását és regisztrációt követően átvehető - közölte.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára jelezte, a szigetvári vár fejlesztése a négy évvel ezelőtt kezdődött Nemzeti Várprogram és Nemzeti Kastélyprogram része, amelynek keretében 60 milliárd forintból 19 kastély és 15 vár újul meg.

Hangsúlyozta, a beruházások hozzájárulnak századokon át magyarországi térségek központjait jelentő, a nemzeti identitást képviselő nemzeti értékek, kincsek megmentéséhez, azok, valamint térségük idegenforgalmi vonzerejének növeléséhez és adott esetben önfenntartóvá válásához.

Szigetvár a várprogram szimbolikus eleme, Zrínyi Miklós és 2500 vitéze a várat védve 34 napon keresztül meg tudta állítani I. Szulejmán hatalmas seregét - emlékeztetett.

Nagy Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselője Szigetvárhoz kapcsolódó, a turizmust élénkítő fejlesztésekről szólva kiemelte, hogy megkezdődött az M6/M60-as autópálya Pécstől Szigetvár irányába tovább épülő szakaszának tervezési eljárása, a kormány döntött egy szigetvári honvédelmi sportközpont építéséről, valamint a várost Kaposvárral összekötő kerékpárút tervezéséről.

Az esemény végén Horváth Zoltán, Baranya megyei kormánymegbízott mondott pohárköszöntőt, amelyben megemlékezett az 1566-os ostrom hős védőiről; Pichler Imre néhai fideszes országgyűlési képviselőről, akinek kezdeményezésére Szigetvár az Országgyűléstől 2011-ben megkapta a „Leghősiesebb város” címet; valamint azokról, akik részt vesznek a vár mostani fejlesztésében.

Kapcsolódó írásaink

Bunkerbe zárt fordítók

ĀAz átlagos kriminél több szellemi izgalmat nyújt Régis Roinsard filmje, a Teljes titoktartás – Egy thriller, amely a könyvkiadás és a szerzői jog legaktuálisabb kérdéseivel foglalkozik