Kultúra

Bullás József festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás

Július 28-án nyílt meg az Ybl Budai Kreatív Ház legújabb tárlata, amely Bullás József Munkácsy-díjas festőművész, a Pécsi Egyetem Művészeti Karának mestere, életművéből mutat be egy különleges, a művész által választott nézőpontból való válogatást.

Bullás József festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás
Július 28-án nyílik meg az Ybl Budai Kreatív Ház legújabb tárlata
Fotó: Ybl Budai Kreatív Ház

A kiállított művek több évtizedes művészpályát reprezentálnak, és folyamatában szemléltetik, hogy a művész különböző alkotói korszakaiban milyen szerepet játszott a fény érzékeltetése absztrakt festészetében. Munkásságára jellemző a különböző történelmi, népi vagy populáris kultúrák motívumai közti összefüggések keresése és átalakítása.

Festményei mintázatokat jelenítenek meg, amelyek sokszor a térben végtelenül kiterjeszthetők, vagy egy-egy gesztussal kiegészítve kompozíciót alkotnak, de rétegzettségükben mindig szerepet játszott a világosabb tónusokkal a fény, a színintenzitással a sugárzás hatásának az elérése.

A kiállítás kurátora Petrányi Zsolt művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjtemény vezetője. Az Ybl Budai Kreatív Ház szakmai partnere a tárlat megvalósításában a budapesti Deák Erika Galéria.

Bullás József 1984-ben szerezte meg diplomáját a Képzőművészeti Egyetemen, a pályáját a nyolcvanas években az „új festészet” hatása alatt kezdte, munkáival először a Hegyi Lóránd szervezte ’Új szenzibilitás’ kiállításokon mutatkozott be, a hazai és a nemzetközi színtéren szinte egyszerre.

Bullás a mai napig egymásból következő módszereket, technikákat követ, festészete folyamatosan megújul
Bullás a mai napig egymásból következő módszereket, technikákat követ, festészete folyamatosan megújul
Fotó: Ybl Budai Kreatív Ház

Az 1985-ös Sao Paulo-i Biennale magyar csoportos kiállításán még figuratív képeket állított ki, ám ettől kezdve az absztrakció lehetőségei foglalkoztatták. Képei akkor szimbolikus alakzatokat mutattak, melyeken megfigyelhető volt az non-figurativitás új útjainak keresése. Kezdetektől fontos számára az ismétlés, motívumok variálása, gyakran sorozatokban és ciklusokban gondolkodik, műveinek nem címet, hanem sorszámot ad.

Bullás pályáján a mai napig egymásból következő módszereket, technikákat követ, festészete folyamatosan megújul, mintha ugyanazt az érdeklődését más és más nézőpontból mutatná meg.

Számos ösztöndíjat elnyert, sokfelé dolgozott, inspirálódott és kiállított a világban, egy évig élvezte a Victor Vasarely Alapítvány támogatását Párizsban, de volt Görögországban, Rómában és Frankfurtban is, minden helyszín új elemekkel gazdagította művészetét.

A kiállított művek több évtizedes művészpályát reprezentálnak
A kiállított művek több évtizedes művészpályát reprezentálnak
Fotó: Ybl Budai Kreatív Ház

Munkássága során képeinek forrásai voltak ázsiai fríz motívumok, keleti szőnyegek mintái, de neonfények elmosódott színei is kiinduló pontot jelentettek kísérleteihez – amelyek az alkotás folyamatában alakulnak újabb és újabb festészeti megoldásokká. Bullás a művészetet egy önmegismerő folyamatnak tekinti, melynek végeredménye optikai hatású: a néző a képeken térbeliség illúzióját fedezheti fel, a világos és sötétebb tónusok rétegzettsége révén pedig a kép mélységének fény-érzetét éli át.

Objektum doboz

Bullás József az op-art jelenkori megújítója, a hatvanas évek művészeti törekvéseit a maga szemléletére alakítva egy festőibb felfogásmóddal járul hozzá a műfaj új útjainak kutatásához.

Festészete egy konzekvens, jól átgondolt életmű, amelyre leginkább a kísérletező szellemiség jellemző.

A folyamatos kísérletezés és útkeresés ellenére képei mégis rendelkeznek egy jól felismerhető, egyéni karakterrel, ami azt eredményezi, hogy mindenki felismeri a keze nyomát, aki egyszer már látott tőle egy munkát.

A Fényrétegek című kiállítás augusztus 30-ig ingyenesen látogatható.

Kapcsolódó írásaink

Letűnt korok lenyomatai

ĀAz MKVM augusztusig meghosszabbított tárlata a képeslapírás már-már elfeledett hagyományát eleveníti fel – Hétköznapi üzenetektől a szerelmes versekig