Kultúra

Két nemzetközi építészeti nívódíjat is kapott Gül Baba Türbéje

A Nemzetközi Ingatlan Szövetség (FIABCI) 2020-as pályázatán Budapest egyik legrégebbi, 2018-ban teljeskörűen renovált műemléképülete, Gül Baba Türbéje két nívódíjat is kapott. A török és a magyar állam összefogásában két éve megújult létesítmény a középületek kategóriájában arany, az örökségvédelem kategóriában pedig ezüst elismerésben részesült.

Két nemzetközi építészeti nívódíjat is kapott Gül Baba Türbéje
Gül Baba türbéje két éve újult meg a török és a magyar állam összefogásának köszönhetően
Fotó: gulbabaalapitvany.hu

Több évet igénybe vevő előkészítő és kivitelezési munkálatok után felújított és kibővített állapotban átadták a közönségnek 2018-ban Gül Baba Türbéjét a budapesti Rózsadomb keleti lejtőjén. A projekt egyedülálló jellege és kimagasló építészeti minősége a Nemzetközi Ingatlan Szövetség (FIABCI) figyelmét is felkeltette, ugyanis a Gül Baba Türbéje pályaműve az idei építészeti nívódíjak közül kettőt is elnyert: a középületek kategóriájában arany, az örökségvédelem kategóriában pedig ezüst elismerést kapott.

A FIABCI bírálóbizottsága egyebek mellett azt emelte ki a nívódíjak odaítélésekor, hogy a projekt keretében nemcsak maga a türbe épülete és közvetlen környezete újult meg, hanem az egységes szemléletű, építészeti és tájépítészeti elemeket ötvöző megközelítésnek köszönhetően egy teljes épületegyüttes kelt új életre, sőt, a korábban igencsak elhanyagolt, környező utcák is megújultak.
Ez egybecseng a beruházók szándékával, a felújítás egyik kimondott és határozott célja volt ugyanis – amint arról lapunkban is beszámoltunk – a türbe és az egykori Wagner-villa területének oly módon történő renoválása, ami egy új kulturális épületkomplexum megteremtésén túl hozzájárul a Rózsadomb keleti lejtőjének teljes megújulásához is.

Ennek jegyében, a Wagner-villa pincerendszerének és sarokbástyáinak hasznosításával kilátóteraszok, konferenciaterem, kiállítótér, illetve egy kávézó létesült, ami a látogatók kényelmének és pihenésének biztosítása mellett nívós kulturális események megszervezését is lehetővé teszi. A történelmi helyszínen korszerű, minden igényt kielégítő XXI. századi technológia segíti elő a látogatók tájékozódását és a különleges hangulatú élményvilág átélését.

A belső park és a mediterrán függőkert igényes kialakításával üde színfoltot teremtett alig néhány lépésnyire a forgalmas Margit körúttól. A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány közleménye kiemeli: a beruházás által a Türbe olyan egyedülálló kulturális és turisztikai értékké vált a főváros szívében, amely tovább emeli Budapest vonzerejét és nemzetközi hírét.

Az Alapítvány elnöke, Adnan Polat a díjakkal kapcsolatban úgy fogalmazott: óriási elismerése ez annak a rendkívül jelentős munkának, amelyet a török és a magyar kormányok végeztek Gül Baba sírjának és környékének felújítása során. "Fontos kiemelni, hogy ez egyben Budapest egyik legrégebbi történelmi emlékműve" – hangsúlyozta az elnök.

Gül Baba (magyarul: a rózsák atyja) bektasi dervis volt, aki II. Mohamed uralkodása idején kísérte el a hódító sereget európai hadjárataira. Nevében a rózsa megnevezés az akkori iszlám misztikus hagyományok alapján egy lelki rangot jelzett, amely szerint Gül Baba az Istent mélyrehatóan ismerő szerzetes volt. Gül Baba 1541-ben érkezett Budára I. Nagy Szulejmán szultánnal. A legenda szerint a város elfoglalása tiszteletére rendezett hálaadás napján halt meg, 1541. szeptember 2-án. A szultán részt vett a köztiszteletnek örvendő szerzetes temetésén, és Gül Babát Buda védnökévé nyilvánította. Gül Baba sírja fölé az emlékhelyet 1543 és 1548 között a harmadik budai pasa építtette.

Kapcsolódó írásaink