Kultúra

„A Ligettel nem drámai szörnyűség történik”

Baán Lászlóval, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosával a Magyar Zene Háza tetején, az épületbejárás után beszélgettünk látogatottsági adatokról és aláírásgyűjtésről.

„A Ligettel nem drámai szörnyűség történik”
Baán László: Olyan lehetőség ez az ország számára, amelyet nem szabad veszni hagyni
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

– Várhatóan mikor vehetik birtokba a látogatók az épületet?

– Nagyon jó ütemben haladunk, a járvány alatt is tudtunk dolgozni szigorú biztonsági előírások mellett, egy munkás sem betegedett meg, és még bizonyos előnyre is szert tettünk az ütemtervhez képest. Így 2021 végére ténylegesen megnyithatja kapuit a látogatók előtt.

– Tegnap reggel a köztelevíziónak a Liget Projekt kapcsán úgy nyilatkozott: „az eddig elkészült elemeket a látogatók szeretik". Ezt hogyan tudják mérni?

– Pontos látogatottságot mérünk a Nagyjátszótértől kezdve a Millenium Házáig, a kutyás élményparkon és a sportpályákon át. Mint egy patchwork áll össze a Városliget egésze a különböző elemekből. A számos torzító híreszteléssel szemben a Ligettel nem drámai szörnyűség történik, hanem pont fordítva. Egy szörnyű állapot, az évtizedeken át tartó elhanyagoltsága szűnik meg. Azok a részek, amelyeket már át tudtunk adni, mind ezt igazolják: az emberek örömmel veszik őket birtokba, szeretik, magukénak érzik, és ez így lesz a Magyar Zene Házával is. Egyre több és több érv sorakozik fel a projekt teljeskörű megvalósítása mellett.

– Ezért nemrégiben online aláírásgyűjtés is indult...

– Kezdeményezője Szabó László Nagykanizsáról, aki a Városliget szomszédságában született, és még látta a parkot a háború előtt teljes fényében. Budapesti és vidéki szemmel is tudja nézni a helyzetet, ismeri a Városliget állapotát, és azt is látja, milyen jót hozhatna a projekt. Ezért kezdeményezte a projekt védelmében a petíciót. Most hatvanezer aláírásnál tart: budapestiek, vidékiek éppúgy mellé állnak, mint határon túliak. Ez is mutatja, amit a közvélemény-kutatásaink, hogy ha a Liget Projekt valós terveit nézzük, akkor Budapesten a lakosok hetven, országosan pedig nyolcvan százaléka támogatja. Ez kellő biztatást ad nekünk, hogy várjunk türelemmel, amíg tárgyalóasztalhoz ülhetünk a fővárossal. A Liget Projekt olyan lehetőség az ország számára, amelyet nem szabad veszni hagyni!

- A járvány miatt a Szépművészeti Múzeumba és a Nemzeti Galériába tervezett tavaszi időszaki kiállítások elmaradtak. Van már terv a pótlásukra?

– Európa-, sőt világszerte törölni kellett a tavaszi-nyári tárlatokat, és a legtöbb múzeum azt próbálja megoldani, amit mi is, hogy jövőre vagy 2022-ben megvalósulhassanak. Nagyon jól állnak a tárgyalások, reményeink szerint 2021-ben az egyiptomi nagykiállítás és preraffaelitákat bemutató tárlat is megnyithat Budapesten. Egyébként próbáljuk a naptárat követni, őszre a nagy Cézanne-kiállítással készülünk. Az évfordulós Szinyei-Merse tárlatot viszont kénytelenek voltunk jövőre halasztani.

Kapcsolódó írásaink