Kultúra

Új információk kerülhetnek napvilágra a nácik által elkobzott műkincsekről

Hitler megbízottjának naplói új információkkal szolgálnak a nácik által elkobzott műkincsekről. Kutatók Hans Posse öt naplóját fejtették meg és digitalizálták - közölte csütörtökön a nürnbergi Német Nemzeti Múzeum.

Új információk kerülhetnek napvilágra a nácik által elkobzott műkincsekről
Egy történelmi fotón láthatjuk, amint Hans Posse (balról) 1938 júniusában Adolf Hitler társaságában a drezdai képgalériában sétál. A fénykép Possa naplófejegyzéseiben található, amit Nürbergben a Nemzeti Múzeumban őriznek
Fotó: Daniel Karmann/dpa

A náci birodalom vezére Hans Possét bízta meg azzal, hogy állítsa össze a Linzbe tervezett Führermuseum művészeti gyűjteményét és az elkobzott műkincseket ossza szét a Német Birodalom múzeumaiban.     

A nürnbergi Német Nemzeti Múzeum először vizsgálta meg és digitalizálta Posse öt naplóját, melyekben szolgálati útjain tett tapasztalatait dokumentálta. A szakértők szerint ezek új információkkal szolgálnak az elrabolt műalkotásokról, a nácik múzeumpolitikájáról és hozzájárulnak a műkincsek eredetkutatásához.

Posse 1910-től 1942 decemberében bekövetkezett haláláig volt a Drezdai Galéria igazgatója. 1939 nyarán Hitler megbízásából a szomszédos országokban különböző náci raktárakhoz látogatott el, ahol lefoglalt és elrabolt műkincseket őriztek, valamint műkereskedőkkel, ügynökökkel és magángyűjtőkkel találkozott.     

Utazási naplói a náci műkincsrablás kulcsdokumentumai - mondta Birgit Schwarz bécsi művészettörténész és Posse-szakértő.     

Az írásból látható, miként vált Posse, aki Hitler szerint Németország legjobb muzeológusa volt, a hitleri múzeumpolitika központi irányítójává - fejtette ki Schwarz.

Az öt vékony dokumentum az 1980-as évek közepén került a Német Nemzeti Múzeum archívumába. „Ezek nem klasszikus értelemben vett naplók, inkább munkajegyzetek” - mondta Frederike Uhl, a projekt munkatársa. Posse mindig magánál hordta a füzeteket és jegyzeteket készített a műalkotásokról, áraikról és a kontaktszemélyekről. Írása egyes helyeken olvashatatlan és rejtélyes rövidítéseket tartalmaz.

Az elmúlt három évben Uhl és kollégája, Juliane Hamisch megfejtették a nehezen érthető bejegyzéseket és digitalizálták, így az első három kötet minden egyes oldala kommentárokkal ellátva elolvashatóvá vált az interneten.

„Az volt az alapötlet, hogy a naplók mindenki számára elérhetővé váljanak és érthetővé tegyék, hogy lehetséges a további kutatás” - mondta Hamisch.

A projekt révén új ismeretekkel gazdagodtak az eredetkutatás terén, információkat szereztek Posse kapcsolati hálójáról, az egyes műalkotásokról és arról, hogy mikor, hol voltak.

Kapcsolódó írásaink

Western-klasszikusokkal emlékeznek Morriconéra

ĀJúlius 11-én egyszeri alkalommal látható lesz a Volt egyszer egy Vadnyugat a Pólus Moziban, július 16-tól pedig két héten át műsoron szerepel A Jó, a Rossz és a Csúf a Corvin Moziban

A fantom nyomában

ĀFilmdíjas munka az Északi-középhegység állatvilágáról – A készítők mindent kihasználtak technikai és narratív értelemben is, hogy teljes képet adjanak a tájegység élővilágáról

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom