Kultúra

Új állandó kiállítás készül a szegedi múzeumban

Névadója, Móra Ferenc életét és ikonikus műveit bemutató állandó kiállítás készül a szegedi múzeumban.

Új állandó kiállítás készül a szegedi múzeumban
Móra rengeteg: új állandó kiállítás készül a szegedi múzeumban
Fotó: Móra Ferenc Múzeum, Szeged

Az intézmény tájékoztatása szerint a Móra rengeteg című tárlat kurátora az író dédunokája, Vészits Andrea, a kiállítás társalkotója pedig Zöldy Z Gergely látványtervező, akinek köszönhetően az irodalom a képzőművészet nyelvén is megszólal, így varázslatos világ várja majd a látogatókat.

Amint az MTI idézi a múzeum közleményét: "Móra Ferenc már száz évvel ezelőtt felismerte a természetvédelem fontosságát, életművének ez az üzenete és aspektusa ma még fontosabb aktualitása miatt. A hamarosan megnyíló új kiállítás segít tudatosítani, hogy minden ember a természet része, és hogy mekkora veszéllyel járhat, ha elszakad tőle. Ennek megfelelően a természethez való meghitt viszonyán keresztül mutatja be a tárlat Móra Ferenc életútját és munkásságát".

Mint írják, a kurátorok fontosnak tartják, hogy a lehető legszélesebb közönséget szólítsák meg: a játékos elemek segítségével szeretnék bevonni a gyerekeket az író izgalmas világába, de a szerzőt jól ismerő látogatóknak is sok újdonsággal szolgálnak majd.

Elmondásuk szerint a tárlat sok digitális, interaktív játékkal várja az érdeklődőket, akik például kedvenc virágaikkal díszíthetik fel Móra Ferencet, de azt is megtudhatják, milyen állat vagy növény lenne az író. Móra életét évgyűrűkön keresztül ismerhetik meg, egy fa törzsében tekeredő csigalépcsőn át pedig a lombházba juthatnak, ahol öt legendás regénye elevenedik meg varázslatos minivilágokat rejtő könyvmakettek formájában.

Kapcsolódó írásaink