Kultúra

Megújult a martonvásári Beethoven Emlékmúzeum

A felújítás után az állandó tárlat újabb tematikus szobával és foglalkoztatóteremmel bővült, így alkalmassá vált kamarazenei programok lebonyolítására is

Átadták a megújult Beethoven Emlékmúzeumot és a Brunszvik-kert új szökőkútját tegnap Martonvásáron a Beethoven-emlékév részeként. A korszerű szemléletű, interaktív kiállítás mától várja a zenekedvelő látogatókat.

Megújult a martonvásári Beethoven Emlékmúzeum
A most restaurált, Nanette Streicher & Sohn márkájú, 1830 körül készült zongora hazánkban egyedülálló művészi élményt kínál a közönségnek
Fotó: Agrártudományi Kutatóközpont

A Beethoven-emlékév keretében adták át tegnap a felújított Beethoven Emlékmúzeumot és a Brunszvik-kert szökőkútját Martonvásáron. Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az eseményen kiemelte: a Brunszvik-kastély parkjában most már két múzeum van: a tavaly átadott Agroverzum Tudományos Élményközpont és a megújult emlékmúzeum, amely a zenetörténet egyik géniuszának hagyatékát mutatja be.

Tessely Zoltán, a térség fideszes ország­gyűlési képviselője hangsúlyozta, a mú­zeum megújítása és a kút építése kétszázmillió forintba került, de a projekt további eleme a Brunszvik–Beethoven sétány megépítése, amelyre négyszázmillió forintot fordítanak, év végére elkészülhet a beruházás.

Szabó Tibor polgármester az ünnepségen adta át a város felajánlását az intézménynek: Mária Terézia csaknem 250 évvel ezelőtti adománylevelének eredeti példányát, amely mostantól a kiállításon is megtekinthető. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora szerint „romantikus regényekbe illő szerelem” volt Beethoven és Brunszvik Jozefin között, a kastély pedig a világhírű zongorista több magyarországi koncertjének adott helyet.

Balázs Ervin, az Agrártudományi Kutatóközpont főigazgatója megjegyezte, a több mint hetven éve működő martonvásári kutatóintézet szorosan épít a Brunszvik–Beethoven-hagyományokra, ennek jele, hogy több mint hatvan éve rendeznek nyár esti szabadtéri koncerteket a Nemzeti Filharmonikus Zenekar részvételével. Jelezte, hogy idén a koncertek a pandémia miatt elmaradnak, ám a látogatókat a Beethoven-emlékév miatt egy teljesen megújult múzeum várja.

A lapunkhoz eljuttatott sajtóközlemény szerint az évente csaknem húszezer látogatót vonzó Beethoven Emlékmúzeumot 1958-ban hozták létre azzal a szándékkal, hogy a zeneszerző és a Brunszvik család szoros kapcsolatát, ezen keresztül hazánkhoz való kötődését, valamint a magyarországi Beethoven-emlékeket bemutassa. A mostani felújítás után a korábban három szobában helyet kapó tárlat újabb tematikus szobával és foglalkoztatóteremmel bővült, így lehetőség nyílt egy korszerű szemléletű, interaktív kiállítás megrendezésére, amely szakmai és kamarazenei programok lebonyolítására is alkalmas.

A díszkút az Ybl Miklós által az 1870-es években tervezett Várkert Kioszk sokáig elhanyagolt kertjében állt, majd 2016-ban az MNB Alapítványok tulajdonába került, ekkor indultak a felújítási munkálatok. A szökőkút bontása 2017 tavaszán kezdődött azzal a feltétellel, hogy később, más helyen fel kell állítani. Így került végül Martonvásárra, a Brunszvik-kert felújításának utolsó elemeként.

A zeneszerzőt ünneplik a szegedi Dóm téren is
 

Ludwig van Beethoven előtt tiszteleg idén a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Szabadtéri Játékok augusztus 15-i Ajándékkoncertje. A szegedi Dóm téren különleges, ritkábban elhangzó kompozíciókat is hallhat a közönség. A Prométheusz teremtményei nyitány után a D-dúr hegedűverseny hangzik el, majd a VI. Pastorale szimfónia. Az Ajándékkoncertre szóló ingyenes jegyek egy része a Szegedi Szimfonikus Zenekarnál és a Szabadtéri jegyirodájánál érhető el – írta az MTI.
(PG)

Kapcsolódó írásaink