Kultúra

Egyedülálló kilátás Budapestre

Pénteken megnyitották a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom tornyaiban kialakított kilátópontokat.

Egyedülálló kilátás Budapestre
Látogathatóak lettek a gyönyörűen felújított Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom tornyai
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Budapest belvárosában álló ősi templom az elmúlt három év során jelentős átalakuláson esett át. A rekonstrukció folyamán megújult a templom bejárati előtere, a sekrestye, restaurálásra került az úgynevezett Mátyás oratórium, valamint 2019-ben és 2020-ban teljese megújuláson ment keresztül a két barokk torony.

A tornyokban régészeti kutatás zajlott, a XII. századi román falmaradvány restaurálásra került, megtisztultak a belső falak, liftet építettek be, és egy turisztikai hasznosítási koncepció mentén kilátópontokat alakítottak ki.

Objektum doboz

A magyar kormány által biztosított 524 millió forint összegű pénzügyi forrás felhasználásával egy egyedülállóan modern és izgalmas turisztikai attrakció jött létre, amely minden keresleti szegmens számára érdekes és vonzó lesz.

A XIX. században a templomnak nagyon szoros kapcsolat volt Liszt Ferenc zeneszerzővel. Az ő emlékének ápolása céljából az úgynevezett északi torony 2020. júniusában a Liszt Ferenc-torony nevet kapta. A látogatók a toronyban a zeneszerző életével is megismerkedhetnek, és azokon a lépcsőkön jöhetnek le, amelyet ő is használt a karzatra való feljutásakor.

A másik torony ablakainak mélyedéseiben érintőképernyős monitorok találhatók, amelyek 7 nyelven adnak tájékoztatást a budai oldal látnivalóiról. A látogatók mindkét toronyban két emeleti szintet kereshetnek fel.

A kilátópontok hétköznap 10 és 17 óra között várják az érdeklődőket.

Egy egyedülállóan modern és izgalmas turisztikai attrakció jött létre
Egy egyedülállóan modern és izgalmas turisztikai attrakció jött létre
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Lapunk stábját Osztie Zoltán, a templom plébánosa vezette körbe.

Kapcsolódó írásaink

Bodrogszentes és Bodrogszög gótikus templomai

ĀBodrogszögnek sok birtokosa volt, köztük a Serédyek, Széchyek, Illésházyak – Talán egyszer újra mondanak misét a Bodrog-ág szélén álló, jelenleg használaton kívüli épületben