Kultúra

Búcsúzik a Nemzeti Filharmonikusoktól Hamar Zsolt

A Liszt-díjas karmester Kocsis Zoltán halála után vette át az együttest – Utódját még nem találták meg

Júliusban leköszön a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Liszt-díjas, érdemes művész zeneigazgatója, Hamar Zsolt. Egyelőre nincs arról információ, ki veszi át az együttes vezetését.

Búcsúzik a Nemzeti Filharmonikusoktól Hamar Zsolt
Hamar több mint három év után távozik
Fotó: NFZ

Több mint három év után, júliusban távozik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) zeneigazgatói posztjáról Hamar Zsolt, Liszt Ferenc-díjas karmester, zeneszerző. Hamarnak nem volt könnyű dolga, amikor 2017 tavaszán átvette a vezetést, hiszen olyan nagy elődök nyomdokaiba kellett lépnie, mint Ferencsik János, Kobajasi Kenicsiro és Kocsis Zoltán – egy szakmai szempontból is nehéz időszakban. Ennek ellenére az elmúlt három évben számtalan sikeres produkció kötődött nevéhez. Az együttes lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint Hamar Zsoltnak a járvány alatti kényszerű pihenő a koráb­biaknál több időt biztosított egy másfajta önkifejezési formához, a komponáláshoz, a továbbiakban erre kíván inkább koncentrálni. Ahogyan a művész a zenekarnak is elmondta, már hosszabb ideje felmerült benne a távozás gondolata.

Az 1968-ban született karmester hatéves korában kezdett zongorázni, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában tanult. A Zeneakadémián a zeneszerzés szakot Petrovics Emilnél végezte el, tanulmányai utolsó évében vette fel a karmesterképzést is. Diplomázása évé­ben, 1995-ben második helyezést kapott és közönségdíjat nyert a Magyar Televízió 8. Nemzetközi Karmesterversenyén, majd 1996-ban a spanyolországi Cadaques-ben rendezett megmérettetésen ugyancsak második díjas, rá egy évre megnyerte a Portugál Rádió Nemzetközi Karmesterversenyét. Közben itthon szinte az összes szimfonikus zenekart vezényelte, egy évig Vásáry Tamás mellett dolgozott, és óraadóként tanított a Zeneakadémián.

Kocsis Zoltán zeneigazgató javaslatára 1997 őszén nevezték ki a Nemzeti Filharmonikus Zenekar első állandó karmesterévé, 2000-től 2009 őszéig pedig a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere és művészeti igazgatója volt. Rendszeresen vezényel a Magyar Állami Operaházban, illetve vendégkarmesteri felkéréseknek tesz eleget Olaszországban, az Egyesült Államokban és Japánban, a Salzburgi Ünnepi Játékokon Lorin Maazel asszisztense volt. Az Orchestra Verdi Padova e del Veneto első karmestere 2004 és 2007 közt, majd két évig a Zürichi Operaház állandó karmestere volt. Hamar Zsoltot 2001-ben Liszt-díjjal, 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki, 2017-ben Magyarország Érdemes Művésze díjat kapott.

Megkerestük a Nemzeti Filharmonikusok menedzsmentjét, akik lapunk kérdésére elmondták, Hamar utódját még nem találták meg, de a meghirdetett koncerteket természetesen megtartják.

Kapcsolódó írásaink

Filharmonikusok közönség nélkül

ĀHárom eszközzel vehetjük fel a harcot a járvány ellen: az első a türelem, a második a józan ész, a harmadik pedig a fegyelem – hangsúlyozta lapunknak Herboly Domonkos

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom