Kultúra

Szakma és emberség

Csankó Zoltán, Földes Tamás vagy Vlahovics Edit nyerheti el idén a Kaszás Attila-díjat – Pokorni Zoltán: Jelöltnek lenni már önmagában megtiszteltetés

Csankó Zoltán, Földes Tamás és Vlahovics Edit színművészek a Kaszás Attila-díj 2020-as jelöltjei, akikből augusztus 23-ig a közönség választja ki az elismerés nyertesét. Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára azt is bejelentette, idén emelkedik a kitüntetéssel járó pénzjutalom összege.

Szakma és emberség
Kiemelkedő művészek és remek emberek: idén a közönség Csankó Zoltánra, Vlahovics Editre vagy Földes Tamásra szavazhat
Fotó: Győri Nemzeti Színház, Weöres

A MANK Magyar Alkotóművé­szeti Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében tegnap online sajtótájékoztatón jelentették be a Hegyvidéki Önkormányzat és a Mozaik Művészegyesület által a 2008-ban alapított Kaszás Attila-díj idei jelöltjeit. Kucsera Tamás Gergely, az elismerést támogató Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára elmondta, Kaszás Attila emlékét őrizni megtisztelő feladat, éppen ezért a szervezet örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez, amely egy igazi polgári-társadalmi akció.

A sajtótájékoztatón Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár felidézte: az elmúlt években a Kaszás Attila-díj rendkívüli elismertséget vívott ki magának nemcsak azért, mert kiváló művészek nyerték el, hanem azért is, mert a legdemokratikusabb elismerés, a díj jelöltjeit ugyanis a szakma, a díjazottat pedig a közönség választhatja ki. Bejelentette, 2020-ban a szakma véleménye alapján a „döntőbe” jutott három jelölt: Vlahovics Edit, a szombathelyi Weöres Sándor Színház színésznője, Csankó Zoltán, a Győri Nemzeti Színház művésze és Földes Tamás, a Budapesti Operettszínház színművésze. Fekete még azt is hangsúlyozta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma az eddigi 400 ezerről 800 ezer forintra emelte a díjjal járó pénzjutalomhoz való hozzájárulását.  

Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere, a tizenharmadik alkalommal meghirdetett díj társalapítója kiemelte: ritka az olyan művészeti díj, amelyet a színházi szakma és a közönség együtt adományoz. Éppen ezért jelöltnek lenni már önmagában megtiszteltetés  és dicsőség. Mint hozzátette, az Emmi mellett a Raiffeisen Bank is emelte hozzájárulását, így majdnem 1,5 millió forintot tesz ki a Kaszás Attila-díjjal járó pénzjutalom. Pokorni azt is elmondta, a közönségszavazást augusztus 23-án zárják le, az elismerést az elmúlt évekhez hasonlóan a szeptember elején tartott Országos Színházi Évadnyitón adják át.

Alapítása óta a díj odaítélésének egyik fő kritériuma a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerep. Ennek fényében az elmúlt években olyan művészek vehették át az elismerést, mint Orosz Ákos, Schneider Zoltán, Mátray László vagy Szarvas József.

A jelöltek közül Vlahovics Edit úgy fogalmazott, a Kaszás Attila-­díj azért más, mint a többi elismerés és azért igazán megtisztelő, mert a kollégák, a közösség és a közönség szeretete van mögötte, márpedig ezek nélkül színház nem létezik. Csankó Zoltán azt hangsúlyozta, hogy a díj magában hordozza Attila nevét, emlékét és szellemiségét. Jelöltnek lenni egyrészt nagy boldogság és megtiszteltetés, másrészt nagy fájdalom, mert Attila nagyon jó barátom volt – magyarázta Csankó. Földes Tamás elmesélte, hogy pályakezdőként a főiskola után a Rockszínház Nyomorultak előadásában játszott együtt Kaszás Attilával, a találkozás pedig nagyban hozzájárult ahhoz, hogy olyan emberré vált, amilyenné szeretett volna. Attila rendkívüli tehetségű színész volt, emellett egy igazi, nagybetűs ember, tele szeretettel – emelte ki. Ez a díj erről szól: szakmáról és emberségről együtt – hangsúlyozta Földes Tamás.

Kapcsolódó írásaink

Kihirdették a Kaszás Attila-díj jelöltjeit

ĀA szavazási eljárás utolsó fordulójába Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház és az Aradi Kamaraszínház művésze, Orosz Ákos, a Vígszínház tagja, valamint Király Attila, a tatabányai Jászai Mari Színház és a Szkéné Színház művésze jutott