Kultúra

Megvásárolja André Kertész fotógyűjteményét a magyar állam

A Nemzeti Múzeumba kerülnek a képek

A Magyar Közlönyben a napokban megjelent határozat szerint a kormány André Kertész munkásságát a magyar kulturális örökség kiemelt részének tekinti, ezért megvásárolja a magyar származású fotóművész jelenleg egy New York-i alapítvány tulajdonában lévő fotógyűjteményét legfeljebb bruttó 6,1 millió dollárért (csaknem kétmilliárd forintért).

Megvásárolja André Kertész fotógyűjteményét a magyar állam
André Kertész
Fotó: MH

A gyűjtemény a Magyar Nemzeti Múzeumba kerül majd, ám a hazaszállításhoz, a biztosításhoz és a közgyűjteményben való elhelyezéshez a pénzügyminiszternek további 62 millió forintról kell gondoskodnia. André Kertész 1894-ben egy budapesti zsidó családban született. Itthon nem tudott kibontakozni, 1925-től emigrációba kényszerült. Párizsban telepedett le, majd az Egyesült Államokba költözött. Egyetlen nyelve a fotográfia volt, amelyen senki máshoz nem hasonlíthatóan beszélt. New Yorkban halt meg 1985. szeptember 28-án – írta a Fidelio.hu.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom