Kultúra

Elhunyt a Győri Leánykar Kossuth-díjas alapító karnagya, Szabó Miklós

Gyász

Elhunyt Szabó Miklós Kossuth-díjas karnagy, a Győri Leánykar alapítója – tájékoztatta Hontvári Csaba, a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának dékánja az MTI-t.

Elhunyt a Győri Leánykar Kossuth-díjas alapító karnagya, Szabó Miklós
Szabó Miklós
Fotó: MH

Szabó 1931-ben született Szentgotthárdon. A Zeneművészeti Főiskolán Vásárhelyi Zoltán tanítványaként diplomázott 1953-ban, majd a győri Zeneművészeti Szakiskolában kezdett tanítani. Bartók gyermek- és női karra írt kórusműveinek vezénylésével vált híressé. A Zeneművészeti Főiskola budapesti tagozatának egyetemi tanára volt 1990-től, tanított többek közt Franciaországban, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Japánban. Liszt-díjjal 1967-ben tüntették ki, a Kossuth-díjat 1991-ben, a Bartók-Pásztory-díjat 1996-ban vehette át.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom