Kultúra

La Mancha lovagjától Mata Hariig

„A mosoly évada" elnevezéssel hirdette meg bérletprogramját a Budapesti Operettszínház. Az új bemutatók közt van Fellini-átdolgozás, egy Kálmán- és egy Lehár-klasszikus, de kémopera is. A járvány miatt elmaradt előadásoknak viszont csak egy részét tudják pótolni.

La Mancha lovagjától Mata Hariig
Homonnay Zsolt és Dolhai Attila Kálmán klasszikusából, a Marica grófnőből éneklik a Hej, cigány áriát/dalt
Fotó: MH/Katona László

„Ha lehetőséget kapunk a játszásra, akkor mindannyian mosolyoghatunk" – magyarázta Kiss-B. Attila főigazgató, miért „a mosoly évadának" keresztelték a szeptemberben újranyitó Budapesti Operettszínház következő szezonját, miután a teátrum szerdai évadbeharangozó sajtótájékoztatóján köszönetet mondott a teátrum nézőinek hűségükért.

Kiss-B. Attila elmondta, a közönség kitartását a pótlásra kerülő előadásokkal és új darabokkal hálálják meg a 2020/2021-es évadban.

Kiss-B. Attila főigazgató elsőként a nézők hűségét, kitartását köszönte meg
Kiss-B. Attila főigazgató elsőként a nézők hűségét, kitartását köszönte meg
Fotó: MH/Katona László

Terveik szerint elsőként a főpróbahéten félbeszakadt La Mancha lovagja-musicalt mutatják be szeptemberben Vincze Balázs rendezésében, illetve folytatódik a premiert éppen csak megért Boris Vian-hommage, a Tajtékos dalok előadás-sorozata is (a darabról lapunkban április 2-án közöltünk kritikát).

Emellett októbertől újra látható lesz a Szabó Magda azonos című regénye nyomán készült Abigél, amelyet megszakításokkal tizenkét éve tart repertoáron a színház, illetve tavasztól a Béres Attila-rendezte Viktória is.

Az új premierek sorát Kálmán Imre klasszikusával, a Marica grófnővel folytatják októberben. Bozsik Yvette rendező a sajtótájékoztatón elmondta, számára a darab Shakespeare Szentivánéji álom című komédiáját idézi, azt a móriczi „erdélyi tündérkertbe" áthelyezve képzeli el. „Kálmán zenéjében olyan mélység van, ami mindenkit megérint" – hangsúlyozta a Kossuth-díjas koreográfus.

Természetesen a százötven éve született Lehár Ferencről sem feledkezik meg a teátrum: a következő évadban, annak mottójához hűen bemutatják A mosoly országát, amelyet a híres angol operarendező, Stephen Medcalf állít majd színpadra. „A mosoly országa minden várakozásunkat felülmúlva dacol a műfaj sajátosságaival is" – emelte ki videóüzenetében. Medcalf elmondta, nagyon várja a közös munkát a társulattal, illetve azt is hangsúlyozta, mennyire izgalmasnak találja a teátrum színpadtechnikájában rejlő lehetőségeket.

Az évadban Broadway-siker is érkezik az Operettbe, a Fellini 8 és 1/2 című filmjéből Arthur Kopit és Maury Yeston által írt musical, a Nine/Kilenc. Rendezője, a Maladype Színház alapítója, Balázs Zoltán elmondása szerint ez igazi társulatépítő darab.

Szulák Andrea és Siménfalvy Ágota a Nine/Kilenc című Broadway-musicalből adtak ízelítőt
Szulák Andrea és Siménfalvy Ágota a Nine/Kilenc című Broadway-musicalből adtak ízelítőt
Fotó: MH/Katona László

A 2020/2021-es évad igazi csemegét is tartogat a zenés színház szerelmeseinek. A sajtótájékoztatónak is helyet adó Kálmán Imre Teátrumban mutatják be ugyanis Várkonyi Mátyás és Béres Attila kémoperáját, a Mata Harit. Az Erkel-díjas zeneszerző, az idén negyven éve létrejött, ikonikus Rockszínház alapítója, Várkonyi szerint a produkció központi gondolata, hogy a kémek köztünk vannak. Somogyi Szilárd rendező szerint ezen túl a darab olyan értékeket mutat fel, amelyek katartikus élményt adhatnak a nézőknek, így beleillesztve az előadást az évad tematikájába. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom