Kultúra

Világhírű zeneszerzők kapták a spanyol Nobelt

Asztúria hercegnője-díj

Két Oscar-díjas zeneszerző, az olasz Ennio Morricone és az amerikai John Williams (képünkön) nyerte el idén művészet kategóriában a spanyol Nobelnek tartott elismerést, az Asztúria hercegnője-díjat.

Világhírű zeneszerzők kapták a spanyol Nobelt
John Williams
Fotó: AFP

A zsűri méltatásában kiemelte káprázatos „képességüket” a műfajok és határok átlépésére. Morricone nevéhez olyan legendás kompozíciók fűződnek, mint a Volt egyszer egy Vadnyugat, A Jó, a Rossz és a Csúf vagy A misszió filmzenéje. Williams a bécsi szimfonikus hagyományokat követve olyan hollywoodi kasszasikerek legmaradandóbb dallamait szerezte, mint a Csillagok háborúja- vagy az Indiana Jones-filmek. A pénzjutalommal és Miró-szoborral járó díjat idén is októberben adják át Oviedóban, immár 40. alkalommal.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom