Kultúra

Közérthetően a kvantum-számítástechnikáról

A kvantum-számítástechnika egyre gyakrabban bukkan fel a hírekben: a Google elérte a kvantumfölényt; Kína teleportált egy kvantumbitet a Földről egy műholdra; a Shor-algoritmus veszélybe sodorta a jelenlegi titkosítási módszereinket; a kvantumkulcsmegosztás újra biztonságossá teszi a titkosítást; a Grover-algoritmus felgyorsítja az adatkeresést. De mit is jelent valójában mindez, és hogyan működik? Erre a kérdésre kínál választ Chris Bernhardt: Kvantum-számítástechnika közérthetően című könyve.

Közérthetően a kvantum-számítástechnikáról
A kvantuminformatika legizgalmasabb évei még csak most következnek – prognosztizálja a szerző, Chris Bernhardt
Fotó: Pallas Athéné Könyvkiadó

Lehetetlen előre megjósolni, milyen felfedezések előtt állunk, de tény, hogy a kutatás és az innováció korszakát éljük, ami a legszilárdabb tudományágakban is változásokhoz és paradigmaváltásokhoz vezet. Ennek sorában pedig a kvantuminformatika legizgalmasabb évei még csak most következnek – prognosztizálja a szerző, Chris Bernhardt, aki e sokak számára még ismeretlen világba, a kvantum-számítástechnikába vezeti be olvasóját. Az érdeklődők számára olyan alapfogalmakat mutat be, mint a kvantumbit, a kvantum-összefonódás, a kvantumteleportálás vagy a kvantumalgoritmusok. A matematikus szerző egy közérthető, bevezető jellegű ismertetését adja a témának, ismertetve az alapokat és a főbb kérdéseket.

A kvantum-számítástechnika a kvantumfizika és a számítástechnika „gyönyörű összefonódása”, a számítástechnika izgalmas új ága, amely a 20. század fizikájának legnagyszerűbb ötletei közül néhányat beleilleszt a számítástudomány teljesen újszerű gondolkodásmódjába.

Ebben a könyvben Chris Bernhardt, a Fairfield University matematikus professzora a hétköznapi olvasót vezeti be a kvantum-számítástechnikába, amelyet véleménye szerint bárki megérthet, aki jártas a középiskolai szintű matematikában. Részletesen és közérthetően mutatja be az olyan alapfogalmakat, mint a kvantumbit, az összefonódás, a kvantumteleportálás és a kvantumalgoritmusok.

A könyv közelebb hozza az olvasóhoz a kvantum-számítástechnika távolinak és megérthetetlennek gondolt világát, a kötet végére érve pedig az is világossá válik az olvasó számára, hogy a kvantum-számítástechnika és a klasszikus számítástechnika nem két különálló tudomány, az előbbi valójában a számítástechnika alapvető formája.

Kapcsolódó írásaink