Kultúra

Bolygónk globális hatósága – Hogyan védhetjük meg a bioszférát?

Gazdaságunk hernyója egyre kövérebbre hízik, és napról napra egyre többet nyel el biofizikai levelünkből – adja meg könyve alaphangját a neves pénzügyi tanácsadóból elkötelezett környezetvédővé avanzsált szerző, Angus Forbes. Formabontó kötetében nemcsak a bioszféra egyre gyorsuló pusztulására hívja fel a figyelmet, hanem erre megoldásként egy, a bolygónk globális kormányzására hivatott hatóság felállítását is sürgeti. Tényekkel, adatokkal és változatos statisztikákkal támasztja alá, hogy megfelelő gazdaságszabályozási lépésekkel ez igenis lehetséges.

Bolygónk globális hatósága – Hogyan védhetjük meg a bioszférát?
Angus Forbes - Bolygónk globális hatósága
Fotó: pallasathenekiado.hu

A szerző érzékletesen fejtegeti, milyen hatalmas és összetett pusztító gépezetet építünk, és ha minden így marad, 2050-ig viharos gyorsasággal merülünk alá a biofizikai pokolba. Olyan világméretű problémával nézünk szembe, amelyet a független országok rendszere és multilaterális szervezeteik képtelenek kezelni. Elég csak arra gondolni, hogy bár az ENSZ 1972-es stockholmi nyilatkozata kimondta, hogy a Föld természeti erőforrásait meg kell őrizni, mégis mekkora pusztítás érte azóta is legfontosabb globális erőforrásunkat, a bioszférát.

Noha a közelítő katasztrófa minden jelét észlelhetjük – és mind többen észlelik is –, jelenlegi irányítási rendszerünk teljesen alkalmatlan ennek kivédésére. De ennek nem kellene így lennie. Ma még megváltoztathatjuk a jövőnket. Ehhez létre kell hoznunk a Bolygó Globális Hatóságát (Global Planet Authority, GPA) – állítja Forbes. Hiszen a bioszféra élő rendszer, amely nem veszi figyelembe az országhatárokat. A GPA-t olyan globális szabályalkotási és adóbeszedési jogkörökkel kell felruháznunk, amelyek elegendőek ahhoz, hogy kijelöljék a valamennyiünk részéről betartandó biofizikai határokat.

Forbes hisz abban, hogy az emberiség most a világméretű önrendelkezés első megnyilvánulásának küszöbén áll, és létrehozza bolygónk globális hatóságát. Mi, a Föld immáron egymással összeköttetésben álló népessége személyes szuverenitásunk egy részének átruházásával megvalósíthatjuk mindezt. A mű célja éppen a meggyőzés, hogy mind többen csatlakozzanak a globális önrendelkezés e megnyilvánulásához. A szerző ehhez mindössze három óra figyelmet kér: úgy írta meg a könyvet, hogy nagyjából ennyi idő alatt végig lehessen olvasni. „Elég nagy utat kell bejárnunk 180 perc alatt. Készen áll, kedves Olvasó? Akkor induljunk!”

Angus Forbes egykor a londoni City neves pénzügyi tanácsadója, a James Capel és a Merrill Lynch tőzsdeügynökség, valamint a GLG Partners alapkezelő cég tapasztalt szakértője volt, mindemellett pedig elkötelezett környezetvédő. 2007-ben azonban kilépett a pénzügyi szféra kötelékéből, és egy merőben új, hatékonyabb, transznacionális összefogás kialakítása érdekében tevékenykedik.

A Bolygónk globális hatósága című kötet, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a PABooks webáruházában, a www.pallasathenekiado.hu oldalon.

Kapcsolódó írásaink

Az aktív gondolkodás hatalma

ĀA kötet nagyszerű útmutatóként használható arra, hogy a bennünk rejlő gyengeségek uralásával miként tehetjük jobbá döntéseinket