Kultúra

Épül a Magyar Zene Háza különleges üvegfala

Baán László: A várhatóan 2021 decemberében megnyíló épület külseje, tartalma és funkciói is egyedülállóak egész Európában – Légies forma, környezetbarát működés

Mérföldkőhöz érkezett a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza kivitelezése. Az egyes szakaszokon tizenkét méter magas, egybefüggő homlokzati üvegtáblákból álló üvegfalfelület nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában is a legnagyobb lesz. Ez fogja biztosítani a ház légies­ségét és egyediségét – hangsúlyozta az épület tegnapi sajtóbejárásán Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

Épül a Magyar Zene Háza  különleges üvegfala
Gyorgyevics Benedek és Baán László a tegnapi épületbejáráson
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Már épül a Magyar Zene Háza egyes szakaszokon tizenkét méter magas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli, egybefüggő homlokzati üvegtáblákból álló üvegfala, amely Európa legnagyobbja lesz. A romos Hungexpo-irodaházak helyén, a Liget Budapest Projekt keretében épülő Magyar Zene Háza hatalmas üvegfala több mint kilencven darab, Németországban egyedileg gyártott, osztatlan és hőszigetelt panelből áll majd – közölte az épület tegnapi sajtóbejárásán Baán László,
a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Mint kiemelte, a világhírű japán építész, Fudzsimoto Szu által tervezett épület külseje, tartalma és funkciói is egész Európában egyedülállók lesznek. Majd hozzátette: a ház kiválóan illeszkedik a parkba, szinte teljesen elrejtik a környező platánok, a beruházás ráadásul hétezer négyzetméternyi, évtizedekig elzárt zöldfelületet is visszaad a közönségnek a Városligetből. Baán László arról is szólt, hogy az épület nyitása 2021 decemberében várható.

Gyorgyevics Benedek, a beruházó Városliget Zrt. vezérigazgatója az eseményen kiemelte: a légies, parkba illeszkedő, organikus épület és az építkezés egyaránt elnyerte a zöld minősítést, ráadásul a ház működése is környezetbarát lesz.
A szomszédos Nagyrét alá százhúsz talajszondát helyeztek el száz méter mélyen, amelyek a ház környezettudatos, megújuló, geotermikus energiával történő ellátását szolgálják, az épület távhűtését pedig a szomszédos Műjégpálya gépparkja biztosítja majd. Mint mondta, már zajlik a Nagyrét újrafüvesítése is, ezt a területet nyár elejére kapják vissza a parkhasználók. Gyorgyevics Benedek hangsúlyozta, sokan kételkedtek abban, hogy megvalósíthatók-e Magyarországon a világ egyik leginnovatívabb építészeként számon tartott Fudzsimoto Szu tervei, most azonban már kezd kirajzolódni, hogy az épület valóban olyan légies lesz, mint a látványterveken.

Batta András, a Magyar Zene Háza szakmai munkacsoportjának vezetője (a vele készített rövid interjút lásd keretes írásunkban) emlékeztetett, Magyarországon jelenleg sehol nem mutatja be átfogó tárlat a magyar zenetörténetet. Mint rámutatott, a kiállítás azonban ennél is többet kínál majd, ugyanis a látogató átélheti a zene szerepét az emberiség életében. Továbbá kiemelt figyelmet kapnak a gyerekek, akiket számos kifejezetten nekik szóló tartalom, szórakoztató és elgondolkodtató játék vár majd. A Hangszerlaborban egyebek mellett hanggolyópálya, ritmushajtány és robotzenekar is várja a gyerekeket. Természetesen nem hiányoznak az összetett funkciót ellátó rendezvényterek sem: a földszinten egy koncertterem és egy előadóterem, valamint szabadtéri színpad épül, az emeleten pedig zenepedagógiai termek és digitális könyvtár kap helyet.

Zenetörténeti utazás hang- és látványelemekkel
 

Batta András
 

– Miként mutatja be a magyar zenetörténetet a tárlat?

– A hangszerek, kéziratok helyett magát a zenét kívánjuk bemutatni egy audioguide segítségével. Így a zene születésétől, az őserdőtől, a magyar népzenén, középkori zenén át eljutunk a többszólamúság megjelenéséig, végül a kortárs zenéig. Természetesen a nagy magyar zeneszerzők, köztük Liszt Ferenc, Bartók Béla és Kodály Zoltán zeneműveit is bemutatjuk. Azt tervezzük, hogy a Bartók–Kodály-szobában a látogatók megismerhetik többek között A kékszakállú herceg várát vagy a Háry János című operát, utóbbit például egy bábjátékon keresztül. De a technika változásait is végigkövethetik az érdeklődők.

– Kiknek szól a kiállítás?

– Minden korosztály számára kínál zenei csemegét. Vagyis a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt szeretnénk megszólítani, de a zenei szakemberek, művészeknek is készülünk érdekességekkel.

– A tárlat előkészületeiben kik vettek részt?

– A kiállítás szakmai részét, a zenetörténeti egységeket én állítottam össze, sok ötletet adott azonban Horn Márton, a Magyar Zene Háza projektvezetője is. Továbbá a MOME oktatói is a segítségünkre voltak az egyes hang- és látványelemek kivitelezésében.

– Három koncerthelyszín lesz az épületben. Mekkora ezeknek a befogadóképessége?

– A földszinti koncertterem háromszáz, míg az előadóterem száz-százhúsz személy befogadására lesz alkalmas. A szabadtéri színpad körül pedig szintén száz-százhúsz fő tud helyet foglalni. A szabadban ingyenes népzenei konceretekkel várjuk majd a családokat.

PG

Kapcsolódó írásaink