Kultúra

Újranyit a Colosseum és a Vatikáni Múzeum

Már látogatható a Szent Péter Bazilika és kedd óta a pompeji régészeti park is

Majdnem három hónap után léptek ismét látogatók a pompeji régészeti park területére, ahol kötelező a szájmaszk viselete és a távolságtartás. Hasonló óvintézkedésekkel nyit újra a római Colosseum és a Vatikáni Múzeum is június elsején, utóbbinál belépés előtt megmérik a látogatók testhőmérsékletét is.

Újranyit a Colosseum és a Vatikáni Múzeum
Hétfőtől már az ókori amfiteátrum belsejében is készülhet a szelfi
Fotó: AFP/Filippo Monteforte

A pandémia miatti zárvatartás súlyos veszteséget okozott a múzeumoknak világszerte, amelyet az intézmények az újranyitáskor a helyi közönség visszacsábításával próbálnak kompenzálni, még a járványt legsúlyosabban megszenvedő Olaszországban is. A távirati iroda tudósítása szerint a kedden megnyílt pompeji romváros a látogatók visszatérését ünnepelve a jegyek árát öt euróra csökkentette, hogy ösztönözze a belföldi turizmust, amíg a külföldi látogatók nem tudnak visszatérni a Nápoly szomszédságában levő régészeti parkba. Egyelőre negyedóránként engedik be a turistákat, egyszerre legfeljebb negyven főt, kötelező a szájmaszk viselete és a legalább egyméteres távolságtartás.

Rómában a Colosseum és a Vatikáni Múzeum is újranyitja kapuit hétfőn, június 1-jén, de szintén csak szigorú óvintézkedések mellett. Az ókori amfiteátrumba csak negyedóránként mehetnek be kisebb csoportok, amelyeknek a kijelölt útvonalon kell haladniuk. Viszont a nyitvatartás folyamatos lesz 9:30-tól 19:15-ig, római lakosoknak a délutáni jegyeket féláron adják. A Colosseum szomszédságában található Forum Romanum is újra látogatható lesz.

A március 8-án bezárt Vatikáni Múzeumba való belépés előtt megmérik a látogatók testhőmérsékletét, akiknek kötelező végig maszkot viselniük, és a távolságtartási szabályok is érvényesek az intézmény egész területén. A jegyek megváltása csak interneten lehetséges, azonban a múzeum közlése szerint ebben az időszakban nem kell megfizetni az online foglalási díjat. Június 1-jétől egyúttal a pápa nyári rezidenciája, a Rómától harminc kilométerre fekvő Castel Gandolfo is megnyílik a közönség előtt. A római Szent Péter-székesegyházat május 18-án nyitották meg újra a hívek számára.

Biztosan kiosztják szeptemberben az Arany Oroszlánt
 

A tervezett rendben megtartják a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált a Lidón – erősítette meg vasárnap Luca Zaia, Veneto tartomány kormányzója az MTI szerint. Így a mustra szeptember 2-án kezdődik, és szeptember 12-én ér véget. A kormányzó hozzáfűzte, hogy a járványhelyzet miatt valószínűleg kevesebb produkció szerepel majd a programban. A világ legnagyobb múltra visszatekintő filmfesztiválja januárban jelentette be, hogy Cate Blanchett Oscar-díjas ausztrál színésznő lesz a fesztivál nemzetközi zsűrijének elnöke. A szemlén nagy hangsúlyt kapnak az olasz filmek, hiszen ezek alkotói és sztárjai könnyebben részt tudnak venni a fesztiválon.
(PO)

Kapcsolódó írásaink