Kultúra

Trianon 100 - Apponyi beszéde a Duna TV-n

Június 4-én lesz 100 éve annak, hogy Magyarországon 1920-ban ezen a napon megszólaltak a szirénák, zúgtak a harangok. Az ország sorsát megpecsételő trianoni békediktátumra egész napos műsorfolyammal emlékezik a közmédia. Este 20 óra 15 perctől a Duna Televízióban lesz a premierje a Rátóti Zoltán főszereplésével készült A beszéd - Apponyi a magyar ügy védelmében című történelmi drámának.

Trianon 100 - Apponyi beszéde a Duna TV-n
A beszéd - Apponyi a magyar ügy védelmében
Fotó: mediaklikk.hu

A film azt a beszédet dolgozza fel, amelyet Apponyi gróf a magyar küldöttséget vezetőjeként Magyarországot képviselve 1920. január 16-án, a trianoni béketervezet végleges lezárása után mondott el a francia Külügyminisztérium földszinti dísztermében

Száz éve gyászszünetet rendeltek el, megkondultak a harangok és a zászlókat félárbocra eresztették – a vesztes világháborút követően a magyar békedelegáció aláírta a trianoni békeszerződést, és ezzel Magyarország elszenvedte ezer éves történetének egyik legsúlyosabb traumáját.

Ugyanezen esemény kapcsán azonban megszületett a XX. századi magyar történelem egyik legnagyobb hatású, sokat idézett, emblematikus beszéde is. A beszéd, amelyben a békedelegációt vezető Apponyi Albert gróf nem egyszerűen elfogadhatatlannak nevezte a békefeltételeket, hanem úgy fogalmazott, hogy ha Magyarországnak választania kellene a béke elfogadása vagy aláírásának visszautasítása között, „úgy tulajdonképpen azt a kérdést kellene feltennie magának: legyen-e öngyilkos azért, hogy ne haljon meg”.

A film alkotói azt tűzték ki célul, hogy e felszólalás dramatizált, történelmileg hiteles, filmes rekonstruálásával – és történész szakértői kiegészítésekkel – a lehető legszemélyesebb képet adják arról, mit jelentett a trianoni békeszerződés aláírása a magyar államférfiaknak és a népnek.

1920 január. Párizsban szembesül a magyar békedelegáció az Antant hatalmak békefeltételeivel. A történelmi Magyarország számára, bosszúból, a modern korban ismert legsúlyosabb büntetést szánják a győztes hatalmak. Az Apponyi Albert vezette békedelegációnak mindösszesen egy napot szánnak, hogy megfogalmazza ellenérveit az igen szigorú feltételekkel szemben.

A néző a rekonstruált, dramatizált jeleneteken keresztül nem csupán tanúja lehet Apponyi beszédének, de képet kaphat a béketárgyalások atmoszférájáról, történész megszólalások segítségével kiegészítheti tudását, és az izgalmas vizuális megoldások segítségével belehelyezkedhet a békedelegáció helyzetébe.

A film forgatókönyvét a Magyar Királyi Külügyminisztérium által 1920-ban kiadott „A magyar békeszerződés” című kiadvány alapján Csillag Mano, Kálomista László és Dr. Máthé Áron írták.

“A beszéd - Apponyi a magyar ügy védelmében” című film premierje június 4-én 20.15 órától a Duna Televízióban.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom