Kultúra

Kezdődnek a próbák

Az igazi öröm az lesz, ha újra játszhatunk – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház 2020/2021-es évadának bejelentésekor – Kilenc premier várja a nézőket

Meghirdette 2020/2021-es évadának programját a Nemzeti Színház. A kilenc új bemutatóból és a csaknem ötven repertoár-előadásból összeálló bérletek mától megválthatók. Vidnyánszky Attila azt is bejelentette, a VII. MITEM-et végül jövő áprilisra halasztják.

Kezdődnek a próbák
Felszedték a nagyszínpad padlóját: folyik a hangtechnikai rendszer átalakítása
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A járvány miatt korábban befejeződött idei évad két bemutatója, illetve hét új premier, köztük a Rómeó és Júlia és Az ajtó várja a Nemzeti Színházba ősszel visszatérő közönséget. Mint azt Vidnyánszky Attila, a teátrum főigazgatója a tegnapi évadbejelentésen hangsúlyozta, ezen a héten végre elkezdhetik a próbákat, de az igazi öröm az lesz, ha újra játszhatnak. Vidnyánszky az újságírók jelenlétében, ám a megfelelő óvintézkedések mellett megtartott sajtótájékoztatón köszönetet mondott munkatársainak helytállásukért, illetve a nézőknek is ragaszkodásukért. A főigazgató szavai szerint az elmúlt hónapokban sor került a Nemzeti csaknem húszéves épületének felújítására, például akadálymentesítésre és a nagyszínpad padlójának karbantartására.

A következő évadra rátérve Vidnyánszky elmondta, az ősz nagy részét a csaknem ötven címből álló repertoár felújítópróbáinak szentelik majd, illetve beszélt a teátrum szlogenváltásáról is. Logójukban most már „a nemzet színháza” kifejezés szerepel, összhangban a Nemzetiminden társadalmi réteg felé nyitó műsorpolitikájával. A korábbi, ehhez kapcsolódó kezdeményezéseik mellett elindul a Szia, színház! elnevezésű projektjük, amely egy gyermekvédelmi gondozottaknak szóló ifjúsági alkotóműhely.

A Rómeó és Júliát a főigazgató rendezi
A Rómeó és Júliát a főigazgató rendezi
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Terveik szerint a színház kapuit a hagyományos nyílt nappal nyitnák meg újra szeptember 19-én, ugyanakkor a korábban szintén szeptemberre beharangozott VII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM) végül csak jövő áprilisban tartják meg. Elsőként az új évadban Márai Sándor Kassai polgárok című művét mutatják be a Kaszás Attila Teremben, Szabó K. István rendezésében. A darabot eddig online próbálták a színészek és az alkotók, de amint Szabó K. elmondta, a héten végre alkalmuk lesz személyesen is találkozni. A Gyulai Várszínházzal közös produkció elméletben már augusztus végén látható lesz Gyulán, a júniusról elhalasztott Márai-napok keretében.

Szintén szeptemberben érkezik a Gobbi Hilda Színpadra a Nemzeti első, valóban a legkisebbeknek szánt előadása: Szilágyi Andor Leánder és Lenszirom című mesejátéka, és ugyanitt októberben kerül bemutatásra a járvány előtt már elkészült Móricz-adaptáció, a Forró mezők. Ezt Csehov kevésbé ismert drámája, az Ivanov követi, Szász János rendezésében. A címszerepet alakító Trill Zsolt színművész szerint a legfontosabb, hogy végre újra csinálhatják a színházat.

„Egy ilyen helyzet után valami igazán tiszta, nagy dologgal kell kezdeni” – magyarázta Vidnyánszky Attila, miért Shakespeare Rómeó és Júliáját szánják az évad első nagyszínpadi bemutatójának. A szerelmeseket Herczeg Péter és a Nemzeti új társulati tagja, Szász Júlia alakítja majd a főigazgató rendezésében készülő produkcióban.

A következő évadban is dolgozik külföldi alkotó a társulattal: a Nemzetibe visszatérő norvég rendező, Eirik Stubø és a macedón Aleksandar Popovski. Előbbi Szabó Magda Az ajtó című regényének színpadi változatát készíti Udvaros Dorottyával és Söptei Andreával a főszerepben. Udvaros a sajtótájékoztatón kiemelte: „a két nő közt kialakuló mély és sokrétű érzelmi kapcsolat ábrázolása olyan feladat, amibe érdemes belehalni”. Popovski pedig Bulgakov regényét, A Mester és Margaritát adaptálja.

A provokatív, A liberalizmus diszkrét bája munkacímet viselő előadás ismét Vidnyánszky-rendezés lesz majd az évad második felében, amely Dante Isteni színjátékán és Petronius Satyriconján alapul. A premierek sorát egy jutalomjáték zárja: Blaskó Péter és Bánsági Ildikó Hubay Miklós legendás darabja, az Ők tudják, mi a szerelem főszerepeit alakítja majd. Az online bérletvásárlás ma kezdődik, de Vidnyánszky Attila ígérete szerint fokozatosan megnyitják a Nemzeti jegypénztárait is.

Kapcsolódó írásaink