Kultúra

Felújítják a Várat és a Kőtárat is

Új állandó tárlat készül a szegedi Móra Ferenc Múzeumban

A Móra Ferenc Múzeum főépületének rekonstrukciója mellett folyik a szegedi Vár és Kőtár kiállítóhely felújítása is. Az intézmény sajtóreferense, Hegedűs Anita tegnap arról tájékoztatott, hogy az intézmény épületén kívül és belül is folynak a munkálatok: új állandó kiállítást hoznak létre, kibővül a Kőtár, és megszépül az épület főhomlokzata, udvara is.

Az új tárlaton Szeged múltjának ikonikus eseményeit mutatják be interaktív módon, a látogatók például kipróbálhatják a boszorkányságról döntő gépezetet, emellett megismerkedhetnek a betyárok világával, Rózsa Sándor legendájával, valamint a nagy árvíz és a középkori vár történetével is. A Kőtár méretét megnövelik, így jóval több értékes építészeti emlék fogadja majd az érdeklődőket. Szeged várát feltehetően 1261 és 1280 között építették, de nem lehetetlen, hogy már voltak római kori előzményei. Most bejárata átkerül a város felőli oldalra: mind a bejáró, mind az udvar új burkolatot kap, és egy  szabadtéri „régészeti homokozót” is kialakítanak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom