Kultúra

Hungarikum lett a csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely

A Magyar Értéktárba került többek között a Tavaszi emlékhadjárat, a 12. században épült aracsi templomrom és az aracsi kő, valamint a balatonfüredi Anna-bál is

A csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, a klasszikus magyar szablyavívás, a szőregi rózsatő és a tiszavirágzás is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, míg a Magyar Értéktár nyolc tétellel bővült – közölte az Agrárminisztérium.

Hungarikum lett a csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely
A csíksomlyói búcsú az összmagyarság egyik legfontosabb vallási ünnepe. Idén tömeges zarándoklat nélkül zajlik a szentmise
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási ünnepe, a nemzeti összetartozás jelképe, a csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely ezentúl a Hungarikumok Gyyűjteményét gazdagítja, erről a Hungarikum Bizottság 25. jubileumi ülésén, csütörtökön született döntés. A bizottság a hungarikumok közé emelte továbbá a klasszikus magyar szablyavívás hagyományát, a magyar kardiskola alapját, de bekerült a gyűjteménybe a tiszavirágzás, egy egyedülálló természeti látványosság, a rövid életű kérészfaj látványos rajzása is.

A távirati iroda közleménye Nagy István agrárminisztert idézi, aki a szőregi rózsatőt méltatva elmondta: a növény fagytűrő képessége, hosszan tartó virágzási periódusa és sziromlevelei színjátékának intenzitása miatt is egyedülálló minőséget képvisel, és méltán ismert és elismert exportcikke Magyarországnak. A bizottság a Magyar Értéktárba vette a hajdúnánási szalmafeldolgozást mint tradicionális háziipari tevékenységet, az 1568-as vallásszabadság-törvényt, a Tavaszi emlékhadjáratot, az újfehértói fürtös meggyet, a beregi keresztszemes hímzést, az aracsi templomromot és az aracsi követ, a Kocs községben gyártott kocsit, valamint a balatonfüredi Anna-bált.

V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos az aracsi templomrom és az aracsi kő kapcsán kiemelte: a 12. században épült templom romos állapotában is fenséges látványt nyújt, és a bácskai magyarság jelképévé és nemzeti zarándokhelyévé vált. Majd a balatonfüredi Anna-bált méltatva hangsúlyozta: a minden évben az Anna-naphoz legközelebbi szombaton megrendezett bálok a 19. században az ország legelőkelőbb összejövetelei közé tartoztak. Az eseményen Magyarország legjelesebb művészei, politikusai, közéleti szereplői is részt vettek, de a mai napig kultúrtörténeti jelentőségű esemény.

A Hungarikumok Gyűjteménye jelenleg hetvenöt értéket foglal magába, a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek száma pedig százhetvenötre emelkedett.

Szívbéli zarándoklatra készülnek pünkösdszombaton

A zarándoklatot szervező ferences szerzetesek az év elejétől készültek a zarándoklatra, melynek az eucharisztia jegyében ezt a mottót választották: A Szentlélek száll le rád! A koronavírus-járvány miatt azonban idén nem fogadhatják a tömeges zarándoklatot. Azt kérik, hogy idén szívük zarándoklatával kapcsolódjanak be az ünnepi szentmisébe és az egyéb liturgikus programokba. A május 30-i csíksomlyói pünkösdszombati búcsús ünnepi szentmisét helyi idő szerint 12.30-tól (közép-európai 11.30) tartják a csíksomlyói kegytemplomban. A szentmisét élőben a kegyhely honlapján, Facebook-oldalán, a Duna Televízióban és az Erdélyi Mária Rádióban közvetítik. (PG)

Kapcsolódó írásaink