Kultúra

Szerteágazó programokkal a jobb megismerésért

A magyar–lengyel kapcsolatok ápolására az Emberi Erőforrások Minisztériuma által életre hívott Wacław Felczak Alapítvány működésének első két évében 12 ezren vehettek részt a közel 400 millió forint összértékű támogatási programokban - olvasható az alapítvány lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Szerteágazó programokkal a jobb megismerésért
A magyar–lengyel kapcsolatok ápolásáért és elmélyítéséért 2018-ban életre hívott Wacław Felczak Alapítvány megalakulásának évében írta ki első pályázatait.
Fotó: Facebook

A magyar–lengyel kapcsolatok ápolásáért és elmélyítéséért 2018-ban életre hívott Wacław Felczak Alapítvány megalakulásának évében írta ki első pályázatait. Fennállása óta eddig összesen tizennyolc felhívást tett közzé kilenc különféle témában.

A más-más célcsoportnak, korosztálynak és közönségnek szóló pályázati programokra együttesen 815 pályázó jelentkezett, közülük az alapítvány közel kétszázat részesített támogatásban.

Az elmúlt két év mérlege alapján a pályázók összetétele meglehetősen heterogén volt. A támogatást elnyert pályázók 20 százaléka volt tankerület, 19 százaléka középfokú közoktatási intézmény, 16 százaléka civil szervezet, 9 százaléka gazdasági társaság, 7 százaléka szakképzési centrum, 6 százaléka felsőoktatási intézmény és ugyanennyi települési önkormányzat. Kisebb arányban a támogatottak között szerepeltek még alapfokú közoktatási intézmények (3 százalék), nemzetiségi önkormányzatok (2 százalék), egyházi szervezetek (1 százalék), tudományos intézmények (1 százalék), illetve sportegyesületek (1 százalék) is. A nyertesek 11 százaléka volt természetes személy.

Az alapítvány által eddig kiírt pályázatok alapján elmondható, hogy a programok országos szintű érdeklődésre tartottak számot, és a nyertes pályázók területi megoszlása is lefedte egész Magyarország területét.

A pályázatoknak köszönhetően 2018 és 2019 során több mint 12 ezren vehettek részt az Alapítvány széleskörű és változatos támogatási programjában. Ezek között az egyik legreprezentatívabb az eddig összesen három alkalommal meghirdetett Polonica Varietas című program volt. Erre 360 pályázat érkezett be, amelyből 67 támogatásáról döntött az Alapítvány. Az ezek nyomán megvalósult iskolai kirándulások keretében több mint 2500 magyar középiskolás látogathatott el Lengyelországba.

Szintén nagy érdeklődésre tartott számot a pályázók körében az eddig három alkalommal meghirdetett testvérvárosi és testvériskolai kapcsolatok kiépítésére és erősítésére létrehozott Dwa Bratanki című program, melyre 138-an jelentkeztek, az Alapítvány pedig 33 program megvalósulását segítette.

A széles közönségnek szóló, ifjú közösségek alkotó együttlétét segítő, eddig két alkalommal meghirdetett Sasfiókák című felhívásra 175-en jelentkeztek. Ebből az Alapítvány 38 projekt megvalósulását segítette.

A népzenei és komolyzenei koncertek, dalestek, kórustalálkozók, kiállítások, fesztiválok, és egyéb, változatos és színes művészeti programok részvételi aránya kiemelkedő volt az Alapítvány által meghirdetett pályázatok között. Ezeknek a programoknak mintegy nyolcezer lengyel és magyar résztvevője volt.
A tudományos és oktatási élet képviselői az eddig összesen két alkalommal meghirdetett Örökéletű Tölgy címet viselő támogatással 18 egyéni, intézményi illetve egyéb lengyel témájú, Lengyelországban és Magyarországon megvalósuló kutatási program létrejöttét tette lehetővé az Alapítvány, míg a Szent Kinga Gyűrűje című program által pedig összesen hat felsőoktatási intézmény gazdagíthatta tanulmányi programját lengyel vendégoktatók előadásaival.

Egyszer hirdette meg az Alapítvány a Lengyel Mezőkön címet viselő támogatási programot, melynek keretében négy lengyel témájú tanulmányi vetélkedő valósulhatott meg összesen 130 diák és tanár részvételével. Szintén egy ízben hirdette meg az Ígéret Földje című, felsőoktatási intézmények hallgatóinak szóló pályázati programot, amelynek keretében öt csoportos lengyelországi tanulmányút megszervezésére nyílt lehetőség. Ennek köszönhetően a magyar hallgatók is lehetőséget kaptak a lengyelországi egyetemi, tudományos életben való részvételre, tapasztalatszerzésre, kutatásra.

Az Alapítvány a 2019-es és 2020-as év során Tengerszem című pályázata keretében 21 lengyel vonatkozású kiadvány megjelenését támogatta. A műfaji sokszínűséget képviselő könyvek között volt történelmi forráskiadvány, monográfia, irodalomelméleti- és szépirodalmi művek: drámaantológia, lírai válogatás, széppróza. Olyan újszerű irodalmi vállalkozásokat is támogatottak, mint a kimondottan a fiatalabb korosztályhoz szóló, olvasásnépszerűsítő POKET kiadványok. Az automatákból megvásárolható világirodalmi zsebkönyv-sorozat az Alapítvány részfinanszírozásával egy lengyel szerzővel gazdagodott, de a legfrissebb lengyel irodalmi Nobel-díjas, Olga Tokarczuk egy új magyar nyelvű kötetének kiadását is támogatták. A megjelent könyvek sorában kiemelkedő helyet foglal el Wojciech Frazik hiánypótló Felczak-monográfiája.

A Wacław Felczak Alapítvány az országkép-építés új dimenzióit nyitotta meg egy egyedülálló, három kisfilmből álló influencer-marketing keretében megvalósult projekttel, amelyben a népszerű vlogger, Henry Kettner hívta kalandozásra követőit a festői Hármasvárosba. A Youtube-videóknak több mint százezer követője volt, s ezzel sikerült a legfiatalabb korosztályt megszólítani, csalogató és szeretnivaló úticélként mutatva be Lengyelországot.

Az alapítvány rendszeres pályázati programjain túl a kezdetektől egyedi támogatások formájában is segítette különféle lengyel-magyar témájú projektek megvalósulását.  Színes programsorozattal képviseltette magát a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban. Támogatta a 20 ismeretterjesztő kisfilmből álló, magyar–lengyel történelmi kapcsolatokat bemutató POLHUNATION (POLish-HUNgarian educATION) című, hiánypótló oktatási projekt megvalósulását is.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom